Puszyste amerykańskie pancakes

Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Puszyste amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 ml maślanki
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Przygotowanie

W misce mieszamy mikserem cukier z jajkami. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo, na zmianę do masy jajecznej dodajemy mąkę i maślankę. Na koniec dolewamy olej Kujawski.


Patelnię rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia i nakładamy masę łyżką, tworząc pancakes. Aby placuszki miały ładny kształt, możemy użyć metalowych kręgów do ich smażenia, ale nie jest to konieczne.

Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, ostrożnie obracamy placuszki na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez ok. 2 min.


Podajemy z cukrem pudrem, jogurtem lub owocami.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy