Puree z kalafiora z pomarańczą i tymiankiem
Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą, oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa, puree będzie znakomitą kolacja z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem.
kalafior
oliwa z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
skórka otarta z pomarańczy
świeży tymianek
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w posolonej wodzie. Kiedy będzie miękki, odcedź i zblenduj. Dodaj ok łyżki oliwy lub masła, śmietanki, przyprawy i wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp skórką pomarańczową i polej oliwą. Na końcu dodaj zioła.