Pumpkin Spice Latte – kawa z dyniowym syropem
Pumpkin Spice Latte, czyli kawa z dyniowym syropem, znana w skrócie jako PSL to coś, co jesieniary kochają najbardziej! Spadające z drzew kolorowe liście, ciepłe wełniane swetry i aromatyczna kawa z mleczną pianką o smaku korzennych przypraw to w końcu kwintesencja jesieni! PSL już dawno zdetronizowało kakałka i herbaciane napary w popkulturze i stało się symbolem hipsterskiego celebrowania jesieni oraz nurtu hygge. Trochę się nie dziwę, bo jest w tej kawie coś intrygującego, co sprawia, że sam co roku przygotowuję syrop i od czasu do czasu poprawiam nim sobie humor w te ponure zimne i mgliste poranki. 🙂
Krótka historia Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice Latte zostało po raz pierwszy zaserwowane przez sieciówkę Starbucks w 2003 roku w kawiarniach w Vancouver i DC. Kawa, kojarząca się z jesienią i świętowaniem Halloween tak bardzo podbiła serca Amerykanów, że stała się popularna w całych Stanach Zjednoczonych, a później zawędrowała do kawiarni na całym świecie. Źródła podają, że w pierwszych 10 latach sprzedano ją w ilości 200 milionów! W Polsce możemy się jej napić od 2013 roku, a na fali popularności PSL różne kawiarnie serwują swoją własną wersję tego napoju.
Co ciekawe, pierwsze Pumpkin Spice Latte nie zawierały nawet dyni, lecz wyłącznie korzenne przyprawy oraz barwnik. Sama nazwa nawiązywała zaś do popularnej przyprawy Pumpkin Pie Spice, którą Amerykanie wykorzystywali do pieczenia dyniowego placka na Halloween. W tym tkwi siła marketingu! Z czasem recepturę nieco zmieniono i dodano dyniowe purée. Współczesny przepis zawiera przede wszystkim następujące przyprawy: cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz imbir. Jedno jest pewne! Pumpkin Spice Latte stało się kultowym napojem, który co roku wyczekiwany jest przez fanów kawy na całym świecie.
Domowy sposób na Pumpkin Spice Latte
Aby spróbować słynnej dyniowej kawy wcale nie trzeba iść do kawiarni, bo przygotowanie domowego syropu jest banalnie proste! Sam robię go od dobrych 10 lat i przetestowałem już różne sposoby na jego przygotowanie. Zresztą wcześniejszy przepis możecie znaleźć u mnie na blogu. Od jakiegoś czasu wprowadziłem jednak pewne zmiany i zamiast dyniowego purée, używam soku z dyni (polecam odmianę piżmową lub muscat), który wyciskam przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej (można użyć także sokowirówki). Dzięki temu unikam dużej ilości niechcianych „farfocli” w gotowym syropie. 😉 Pozostały miąższ z dyni, można z powodzeniem wykorzystać do wypieków, czy innych dań podobnie, jak klasyczne purée.
Przygotowany sok z dyni łączę w rondelku z wodą oraz cukrem, zachowując proporcję płynów do słodzidła w stosunku 2:1. Proponuję użyć tutaj brązowego cukru trzcinowego, który nadaje lekko karmelowy smak. Cukier można też opcjonalnie zastąpić ksylitolem czy erytrytolem. Jednakże wtedy gotowy syrop polecam przechowywać w lodówce, gdyż właściwości konserwujące tych słodzików nie są tak silne. Syrop na PSL nie może obyć się oczywiście bez przypraw. Oprócz standardowych: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru, dodaję również kardamon oraz anyż. Większość przypraw wrzucam w formie niezmielonej, aby tylko wydobyć z nich aromat. Moim zdaniem daje to znacznie lepszy efekt, a sam syrop nie jest tak bardzo mętny i nie zbiera się aż tyle niechcianego osadu w szklance.
Gdy mamy już gotowy syrop, samo przygotowanie Pumpkin Spice Latte nie różni się specjalnie od zwykłego latte. Wystarczy spienić mleko (można także użyć napoju roślinnego), wlać syrop oraz kawę zaparzoną według ulubionej metody. Sam preferuję kawiarkę lub aeropress. Tak przygotowane PSL z pewnością sprawi, że jesienne dni staną się lepsze!
Pumpkin Spice Latte – kawa z dyniowym syropem
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na syrop Pumpkin Spice:
(Składniki na ok. 600 ml syropu, wystarczającego na 20 kaw).
- 250 ml wody
- 250 ml soku z dyni*
- 250 g brązowego cukru trzcinowego
- 4 laski cynamonu (lub 2 łyżeczki mielonego cynamonu)
- 10 goździków (lub ½ łyżeczki mielonych goździków)
- 8 ziarenek kardamonu (lub ½ łyżeczki mielonego kardamonu)
- 3 gwiazdki anyżu (lub ¼ łyżeczki mielonego anyżu)
- 6 plasterków imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego imbiru)
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Składniki na Pumpkin Spice Latte:
- 200 ml mleka 3,2% (lub ulubionego napoju roślinnego)
- 30 ml syropu Pumpkin Spice
- 30-60 ml espresso
- cynamon do oprószenia
Jak zrobić syrop Pumpkin Spice?
- Do rondelka wlej wodę oraz sok z dyni i wsyp cukier trzcinowy.
- Dodaj wszystkie wymienione przyprawy. Rondelek wstaw na średni ogień i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. Odstaw do wystudzenia i wyjmij wszystkie przyprawy.
- Syrop przecedź przez sito i wlej do buteleczek.
Jak zrobić Pumpkin Spice Latte?
- Mleko spień dyszą do spieniania w ekspresie lub podgrzej do ok. 60°C i spień małym mikserem ręcznym albo przy pomocy french pressa. Mleko nalej do wysokiej szklanki lub kubka wg preferencji.
- Wlej delikatnie syrop, a następnie espresso przygotowane wg ulubionej metody (u mnie kawiarka).
- Pumpkin Spice Latte posyp z wierzchu mielonym cynamonem.
UWAGI
*Aby przygotować sok z dyni, należy przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę ok. 1-1,5 kg świeżej dyni (zależy to od soczystości). Polecam odmianę piżmową, bądź muscat. Oczywiście możecie również wykorzystać dyniowe purée, ale wtedy warto porządnie syrop przecedzić.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square