Pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco

Te pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco to mój pomysł na pyszne wegetariańskie danie lub smakowitą przekąskę zainspirowaną kuchnią śródziemnomorską. Nawiązałem tutaj do różnych dań, które jadłem w Hiszpanii i we Włoszech. Trochę przypominają one bombas de patata a la Barceloneta – ziemniaczane kule znane z Barcelony podawane z aioli i salsą brava, czy też wytrawne buñuelos albo ziemniaczane klopsiki albóndigas con puré de papa. Również we Włoszech można spotkać podobne polpette di patate e ricotta. Moje pulpety ziemniaczane przygotowałem z dodatkiem włoskich serów: ricottą i parmezanem oraz szpinakiem. Smakują naprawdę genialnie i mogą być świetną alternatywą dla mięsnych klopsików, a dzięki podaniu ich z katalońskim sosem romesco stanowią przepyszne danie!
Same pulpeciki nie wymagają zbyt wielu składników. Wystarczy ugotować ziemniaki w mundurkach (koniecznie wybierzcie tutaj te mączyste, jak do klusek) i przepuścić je przez praskę. Osobno smażymy młode liście szpinaku wraz z czosnkiem i dojemy je do ziemniaczanego purée wraz z serem ricotta i parmezanem (lub grana padano). Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Z masy formujemy spore pulpeciki, które proponuję następnie zapanierować w panko dla większego chrupnięcia. Chociaż oczywiście sprawdzi się również bułka tarta. Gotowe pulpety ziemniaczane smażymy na głęboki oleju, aż będą złote i chrupiące, a następnie podajemy na aromatycznym sosie romesco, na który przepis podałem Wam ostatnio. Jeśli wolicie jednak nieco lżejszą wersję, to można również ich nie panierować i upiec w piekarniku, aż utworzy się skorupka, ale wtedy nie będą tak chrupiące. Te pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco to świetny pomysł na samodzielne danie lub wyjątkową przekąskę!
Składniki na pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco:
Pulpety z ziemniaków:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 200 g młodych liści szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 100 g tartego parmezanu lub grana padano
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- chlust oliwy z oliwek
Panierka:
- 2 jajka
- ok. 50 g mąki
- ok. 150 g panko lub bułki tartej
Dodatkowo:
- sos romesco z tego przepisu
- ok. 1 l oleju do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)
Jak zrobić pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco?
Pulpety z ziemniaków
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 30 minut). Odcedź, odstaw do wystudzenia i obierz.
- Czosnek drobno posiekaj i podsmaż chwilę na oliwie z oliwek. Następnie wrzuć liście szpinaku i smaż całość przez chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość. Odstaw do wystudzenia.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj szpinak, ser ricotta, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Z masy uformuj pulpety wielkości piłeczki do ping-ponga. Powinno wyjść ok. 16 sztuk.
Panierowanie i smażenie
- Pulpeciki oprósz dokładnie mąką, a następnie panieruj w jajku oraz panko.
- W niewielkim garnku rozgrzej olej do 170-180°C i wrzucaj po 3-4 sztuki na raz. Smaż ok. 1-2 minuty, aż będą złote. Pulpety odsączaj na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podanie
- Na talerzach rozsmaruj 2-3 łyżki sosu romesco z tego przepisu i ułóż po 3 pulpeciki. Podawaj, póki ciepłe. Można je również później podgrzać w piekarniku.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square