Pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco

Pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco

Te pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco to mój pomysł na pyszne wegetariańskie danie lub smakowitą przekąskę zainspirowaną kuchnią śródziemnomorską. Nawiązałem tutaj do różnych dań, które jadłem w Hiszpanii i we Włoszech. Trochę przypominają one bombas de patata a la Barceloneta – ziemniaczane kule znane z Barcelony podawane z aioli i salsą brava, czy też wytrawne buñuelos albo ziemniaczane klopsiki albóndigas con puré de papa. Również we Włoszech można spotkać podobne polpette di patate e ricotta. Moje pulpety ziemniaczane przygotowałem z dodatkiem włoskich serów: ricottą i parmezanem oraz szpinakiem. Smakują naprawdę genialnie i mogą być świetną alternatywą dla mięsnych klopsików, a dzięki podaniu ich z katalońskim sosem romesco stanowią przepyszne danie!

Same pulpeciki nie wymagają zbyt wielu składników. Wystarczy ugotować ziemniaki w mundurkach (koniecznie wybierzcie tutaj te mączyste, jak do klusek) i przepuścić je przez praskę. Osobno smażymy młode liście szpinaku wraz z czosnkiem i dojemy je do ziemniaczanego purée wraz z serem ricotta i parmezanem (lub grana padano). Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Z masy formujemy spore pulpeciki, które proponuję następnie zapanierować w panko dla większego chrupnięcia. Chociaż oczywiście sprawdzi się również bułka tarta. Gotowe pulpety ziemniaczane smażymy na głęboki oleju, aż będą złote i chrupiące, a następnie podajemy na aromatycznym sosie romesco, na który przepis podałem Wam ostatnio. Jeśli wolicie jednak nieco lżejszą wersję, to można również ich nie panierować i upiec w piekarniku, aż utworzy się skorupka, ale wtedy nie będą tak chrupiące. Te pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco to świetny pomysł na samodzielne danie lub wyjątkową przekąskę!

Zdjęcie - Pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco:

Pulpety z ziemniaków:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • chlust oliwy z oliwek

Panierka:

  • 2 jajka
  • ok. 50 g mąki
  • ok. 150 g panko lub bułki tartej

 Dodatkowo:

  • sos romesco z tego przepisu
  • ok. 1 l oleju do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)

 

Jak zrobić pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco?

Pulpety z ziemniaków

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 30 minut). Odcedź, odstaw do wystudzenia i obierz.
  2. Czosnek drobno posiekaj i podsmaż chwilę na oliwie z oliwek. Następnie wrzuć liście szpinaku i smaż całość przez chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość. Odstaw do wystudzenia.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj szpinak, ser ricotta, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Z masy uformuj pulpety wielkości piłeczki do ping-ponga. Powinno wyjść ok. 16 sztuk.

Panierowanie i smażenie

  1. Pulpeciki oprósz dokładnie mąką, a następnie panieruj w jajku oraz panko.
  2. W niewielkim garnku rozgrzej olej do 170-180°C i wrzucaj po 3-4 sztuki na raz. Smaż ok. 1-2 minuty, aż będą złote. Pulpety odsączaj na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podanie

  1. Na talerzach rozsmaruj 2-3 łyżki sosu romesco z tego przepisu i ułóż po 3 pulpeciki. Podawaj, póki ciepłe. Można je również później podgrzać w piekarniku.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Pulpety ziemniaczane z ricottą i szpinakiem w sosie romesco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów