Pulpety jaglane z pieczarkami w sosie curry
Ktoś mi kiedyś powiedział, że kasza jaglana jest „obrzydliwa”. Wyobraziłam sobie wtedy jej okropny smak i długo się zbierałam, żeby po nią sięgnąć pierwszy raz. Kiedy się przełamałam, okazało się, że nie jest taka zła i zaczęłam ją stopniowo dodawać do zup, potem jakaś sałatka, pasty. Dzisiaj paczkę kaszy mam w szafce ciągle i zastanawiam się jak można było ją określić jako obrzydliwą. Kasza jaglana to maluteńkie delikatne kuleczki, w smaku jest neutralna w związku z tym można z niej zrobić chyba wszystko. I na słono i na słodko-chociaż ja jeszcze w wersji słodkiej nie robiłam. Dzisiaj polecam przepyszne delikatne pulpety z dodatkiem pieczarek. Zastanawiałam się nad sosem, czy pomidorowy czy z grzybów suszonych aż wpadłam na to, żeby zrobić curry. Aromatyczny sos jest tu potrzebny, żeby danie nie było zbyt mdłe i sos curry spełnił ten warunek.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 10 pieczarek
- natka pietruszki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Kaszę ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną jedną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać starte na tarce pieczarki i udusić. Przyprawić solą i pieprzem. W misce umieścić kaszę, pieczarki i posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Formować małe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej -wszystko zależy od kaszy. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mąkę i curry i ponownie chwilę przesmażyć cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę więcej wody lub mleka. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Włożyć pulpety do sosu i gotować chwilę, żeby przeszły smakiem i aromatem curry. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)