Pulpety jaglane z pieczarkami w sosie curry

Pulpety jaglane z pieczarkami w sosie curry

Ktoś mi kiedyś powiedział, że kasza jaglana jest „obrzydliwa”. Wyobraziłam sobie wtedy jej okropny smak i długo się zbierałam, żeby po nią sięgnąć pierwszy raz. Kiedy się przełamałam, okazało się, że nie jest taka zła i  zaczęłam ją stopniowo dodawać do zup, potem jakaś sałatka, pasty. Dzisiaj  paczkę kaszy mam w szafce ciągle i zastanawiam się jak można było ją określić jako obrzydliwą. Kasza jaglana to maluteńkie delikatne kuleczki, w smaku jest neutralna w związku z tym można z niej zrobić chyba wszystko. I na słono  i na słodko-chociaż ja jeszcze w wersji słodkiej nie robiłam. Dzisiaj polecam przepyszne delikatne pulpety z dodatkiem pieczarek. Zastanawiałam się nad sosem, czy pomidorowy czy z grzybów suszonych aż  wpadłam na to, żeby zrobić curry. Aromatyczny sos jest tu potrzebny, żeby danie nie było zbyt mdłe i sos curry spełnił ten warunek.

Zdjęcie - Pulpety jaglane z pieczarkami w sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 10 pieczarek
  • natka pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Kaszę ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną  jedną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać starte na tarce pieczarki i udusić. Przyprawić solą i pieprzem. W misce umieścić kaszę, pieczarki i posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.  Formować małe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej -wszystko zależy od kaszy.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek  i  chwilę przesmażyć. Dodać mąkę i curry i ponownie chwilę przesmażyć cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę więcej wody lub mleka.  Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Włożyć pulpety do sosu i gotować chwilę, żeby przeszły smakiem i aromatem curry.  Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów