Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą
Lubicie zapiekanki? My bardzo, zawsze można wyczarować coś pysznego i przy okazji pozbyć się resztek (posprzątać lodówkę). Tym razem na życzenie syna zapiekanka z pulpecikami drobiowymi. Razowy makaron, papryka żółta, rukola i cukinia. Do tego pokrojona kulka mozzarelli. To wszystko zapieczone. Smaczne było :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 1/2 opakowania makronu razowego u mnie penne
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki dobrego jakościowo ketchupu
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 1 żółta papryka
- garść rukoli
- mała cukinia
- 1 kulka mozzarelle
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
1. Makaron gotujemy al'dente. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ketchup, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, mieszamy ręcznie i formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na patelni na oleju kokosowym.
2 Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kotkę, rukolę myjemy. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy ciut oleju kokosowego, następnie połowę makaronu, papryki, cukinii i pulpecików. Następnie drugą część makaronu, rukolę, resztę papryki i cukinii. Układamy też resztę pulpecików i całość posypujemy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą.
3. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego :-)