Pulpeciki z kaszy jaglanej z warzywami
Jak wiecie uwielbiam kaszę jaglaną i wszelkiego rodzaju kotleciki, klopsiki, placuszki z niej zrobione!
Zarówno na ostro, jak i na słodko!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące klopsiki z warzywami, które są świetnym pomysłem na obiad.
Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują.
Podane z sosem jogurtowo – czosnkowym stworzą danie, które zachwyci nawet mięsożerców.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* kasza jaglana – 1 szkl
* duża marchew – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* por – 1 szt
* duże jajko – 1 szt
* maka pszenna – 2 łyżki
* bułka tarta – do panierowania
* olej do smażenia
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wypłukaną dwukrotnie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, studzimy.
Na patelni rozgrzewamy odrobię oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora i startą marchew – przesmażamy.
Całość mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy jajko , mąkę, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy – masa powinna być wystudzona.
Panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na głębokim oleju.
Odsączamy na papierowym ręczniku i zajadamy!
Smacznego!