Pulpeciki w sosie pomidorowym z gnocchi
Pulpeciki w sosie pomidorowym z gnocchi.
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki:
Na pulpeciki:
- około 400g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 1 drobno posiekana i podsmażona na rumiano cebulka
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duże jajko
- 3 łyżki bułki tartej +1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- sól i mielony pieprz do smaku
- mąka do obtaczania pulpecików
Składniki na sos pomidorowy do pulpetów:
- 2 łyżki oliwy lub masła
- 1 mała, drobno posiekana cebulka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- około 700ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1/3 łyżeczki sosu tabasco lub Srirracha (opcjonalnie)
- sól, mielony pieprz i cukier do smaku
dodatki:
- około 400g ugotowanych gnocchi
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Krok 1.
- Bułkę namoczyć w mleku, dodać suszone oregano, mieloną paprykę i wymieszać.
- Mielone mięso wraz z podsmażoną cebulką umieścić w misce. Dodać namoczoną w mleku wraz z przyprawami bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą oraz mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie, okrągłe pulpeciki. Każdy obtoczyć w mące.
- Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przełożyć na drugą stronę. Kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania klopsików. Klopsiki zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Krok 2.
- Sos pomidorowy do pulpetów: patelnię na której smażyły się pulpeciki przetrzeć papierowym ręcznikiem, następnie dodać masło lub oliwę i rozgrzać. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek - zeszklić. Na patelnię wlać passatę pomidorową, wsypać mieloną paprykę, suszone oregano oraz natkę pietruszki, dodać pulpety i przyprawy, zagotować. Pulpety w sosie pomidorowym gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż będą ugotowane. W międzyczasie kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania pulpecików. Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, mielonym pieprzem i cukrem. Na koniec dodać ugotowane gnocchi, przemieszać i chwilę podgrzać.
Pulpeciki w sosie pomidorowym.
Oto kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać:
- Szwedzkie klopsiki
- Pulpety gotowane w sosie z warzywami
- Gnocchi w sosie kurkowym
- Gnocchi w sosie śmietanowym z pesto i parmezanem
- Łatwe do zrobienia kotlety mielone
- Kotlety mielone z indyka
Mam nadzieje, że przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!