Pulpeciki w sosie pomidorowym z gnocchi

Pulpeciki w sosie pomidorowym z gnocchi

Zdjęcie - Pulpeciki w sosie pomidorowym z gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPulpeciki w sosie pomidorowym z gnocchi.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

Na pulpeciki:

 

  • około 400g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 drobno posiekana i podsmażona na rumiano cebulka
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej +1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania pulpecików

Składniki na sos pomidorowy do pulpetów:

  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • 1 mała, drobno posiekana cebulka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • około 700ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/3 łyżeczki sosu tabasco lub Srirracha (opcjonalnie)
  • sól, mielony pieprz i cukier do smaku

dodatki:

  • około 400g ugotowanych gnocchi

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Krok 1.

  • Bułkę namoczyć w mleku, dodać suszone oregano, mieloną paprykę i wymieszać.
  • Mielone mięso wraz z podsmażoną cebulką umieścić w misce. Dodać namoczoną w mleku wraz z przyprawami bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą oraz mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie, okrągłe pulpeciki. Każdy obtoczyć w mące.
  • Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przełożyć na drugą stronę. Kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania klopsików. Klopsiki zdjąć z patelni i trzymać w cieple.

Krok 2.

  • Sos pomidorowy do pulpetów: patelnię na której smażyły się pulpeciki przetrzeć papierowym ręcznikiem, następnie dodać masło lub oliwę i rozgrzać. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek - zeszklić. Na patelnię wlać passatę pomidorową, wsypać mieloną paprykę, suszone oregano oraz natkę pietruszki, dodać pulpety i przyprawy, zagotować. Pulpety w sosie pomidorowym gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż będą ugotowane. W międzyczasie kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania pulpecików. Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, mielonym pieprzem i cukrem. Na koniec dodać ugotowane gnocchi, przemieszać i chwilę podgrzać.

Zdjęcie - Pulpeciki w sosie pomidorowym z gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPulpeciki w sosie pomidorowym.


Oto kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać:

  • Szwedzkie klopsiki
  • Pulpety gotowane w sosie z warzywami
  • Gnocchi w sosie kurkowym
  • Gnocchi w sosie śmietanowym z pesto i parmezanem
  • Łatwe do zrobienia kotlety mielone
  • Kotlety mielone z indyka

Mam nadzieje, że przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!


Kategorie przepisów