Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym

Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym

Zdjęcie - Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-)

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne)
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz


Sos:

  • 700 ml buliony warzywnego lub drobiowego
  • 1,5 szklanki startej dyni Hokkaido
  • kurkuma
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 1/3 szklanki śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia


1. Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, żeby zmiękła. Do miski dajemy mięso, jajko, przyprawy, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie, nabieramy porcje mięsa i formujemy w rękach kuleczki. Podsmażamy na oleju kokosowym lub inny. Odkładamy na talerz.
2. Do głębokiej patelni przelewamy gorący bulion, wrzucamy do niego startą na tarce dynię, oraz kurkumę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pulpeciki i dusimy pod przykryciem jeszcze z 10 minut.
3. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy i bezpośredni przez sitko przesiewamy mąkę. Mieszamy, sos ładnie powinien nam się zagęścić. jak by był za rzadki, to dodajemy jeszcze troszkę mąki. Ja wierzch posyłałam jeszcze suszoną bazylią :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów