Pudding ryżowy ze skórkami owoców cytrusowych


Zbliża się weekend, więc warto pomyśleć o deserze po pysznym, niedzielnym obiedzie. Dziś proponuję wam niesamowity pudding ryżowy ze skórkami z owoców cytrusowych. Warto ten deser wykonać dzień wcześniej, ponieważ dopiero następnego dnia skórki uwalniają cały swój smak do ryżu i dopiero wtedy można delektować się wszystkimi aromatami na raz. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia francuska” z jedną moją modyfikacją: zamiast skórki z grejpfruta dodałam skórkę z cytryny. Deser dodaję do akcji „Ryż na słodko”.

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g ryżu
  • 1 litr mleka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • skórka z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn
  • 100 g cukru pudru do skórek owocowych

Wykonanie:

Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, aż spływająca woda będzie klarowna. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć ryż, gotować 3 minuty, następnie odcedzić. W drugim rondlu zagotować mleko z cukrem waniliowym i solą. Dodać ryż, doprowadzić do wrzenia, gotować 40 min, aż ryż będzie bardzo miękki. Podczas gotowania należy uważać, aby ryż się nie przypalił. Garnek zdjąć z ognia, odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie obrać owoce ze skórki, usunąć warstwę albedo i pociąć skórki na paseczki. Dwa razy zalać wrzącą wodą i zostawić na dwie minuty. Po drugim razie odcedzić. Do garnka wlać 200 ml wody, dodać 100 g cukru pudru oraz skórki cytrusów i gotować przez 10 min na wolnym ogniu. Ubić śmietanę i wymieszać ją z ryżem. Dodać skórki w syropie i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Deser przełożyć do pucharków. Ja udekorowałam go pozostałymi skórkami oraz cząstkami pomarańczy i cytryny. Pycha. Pamiętajcie, żeby deser się przegryzł – wtedy będzie obłędny :)

Zdjęcie - Pudding ryżowy ze skórkami owoców cytrusowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding ryżowy ze skórkami owoców cytrusowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding ryżowy ze skórkami owoców cytrusowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Schab pieczony z jabłkami

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bougatsa - greckie ciastko z ciasta filo z nadzieniem z semoliny

Bougatsa - greckie ciastko z c…

food² food²
Food Square

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z szałwią i serem bleu d’Auvergne
1

Risotto z szałwią i serem bleu…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Risotto z dynią i z parmezanem

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Risotto z dynią i z parmezanem
1

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj