Pudding ryżowy ze skórkami owoców cytrusowych
Zbliża się weekend, więc warto pomyśleć o deserze po pysznym, niedzielnym obiedzie. Dziś proponuję wam niesamowity pudding ryżowy ze skórkami z owoców cytrusowych. Warto ten deser wykonać dzień wcześniej, ponieważ dopiero następnego dnia skórki uwalniają cały swój smak do ryżu i dopiero wtedy można delektować się wszystkimi aromatami na raz. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia francuska” z jedną moją modyfikacją: zamiast skórki z grejpfruta dodałam skórkę z cytryny. Deser dodaję do akcji „Ryż na słodko”.
Składniki (na 4 porcje):
- 200 g ryżu
- 1 litr mleka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 150 ml śmietany kremówki
- skórka z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn
- 100 g cukru pudru do skórek owocowych
Wykonanie:
Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, aż spływająca woda będzie klarowna. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć ryż, gotować 3 minuty, następnie odcedzić. W drugim rondlu zagotować mleko z cukrem waniliowym i solą. Dodać ryż, doprowadzić do wrzenia, gotować 40 min, aż ryż będzie bardzo miękki. Podczas gotowania należy uważać, aby ryż się nie przypalił. Garnek zdjąć z ognia, odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie obrać owoce ze skórki, usunąć warstwę albedo i pociąć skórki na paseczki. Dwa razy zalać wrzącą wodą i zostawić na dwie minuty. Po drugim razie odcedzić. Do garnka wlać 200 ml wody, dodać 100 g cukru pudru oraz skórki cytrusów i gotować przez 10 min na wolnym ogniu. Ubić śmietanę i wymieszać ją z ryżem. Dodać skórki w syropie i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Deser przełożyć do pucharków. Ja udekorowałam go pozostałymi skórkami oraz cząstkami pomarańczy i cytryny. Pycha. Pamiętajcie, żeby deser się przegryzł – wtedy będzie obłędny