Ptysie serowe

Ptysie serowe

Zdjęcie - Ptysie serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby zrobić te pyszne ptysie serowe tzw.Gourgères, najpierw musimy zrobić ciasto ptysiowe ( pâte a choux ) , jeżeli ktoś wcześniej nie wykonywał takiego ciasta to cały proces może mu się wydać co najmniej dziwny,ale nie należy się tym przejmować tylko robić wszystko wg. instrukcji :)
Oryginalny przepis zawiera ser gruyere do którego niestety nie miałam dostępu, zawiera też mleko którego ja tutaj nie dałam.

Można je zjeść jako samą przekąskę, maczane w sosie, lub jako dodatek do zup
( np cebulowa czy krem z groszku ) lub innych dań.
Jeżeli chodzi o zioła to najlepiej by było użyć świeżych i posiekanych ziół ale jeżeli ktoś nie ma to mogą być suszone, pieprz też najlepszy jest świeżo mielony.

Składniki
  • Ser żółty ( tarty ) – 120g
  • Mąka – 1 kubek ( 250ml )
  • Woda – 1 kubek ( 250ml )
  • Masło – 110g
  • Jajka – 4 szt
  • Rozmaryn – 1 łyżeczka
  • Tymianek – 1 łyżeczka
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania

Do średniego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól, na silnym ogniu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ognień na średni.
Wrzucamy całą mąkę za jednym zamachem i mocno mieszamy
( najlepiej drewnianą łyżką ).
Cały czas mieszając gotujemy przez parę minut i zdejmujemy do ostygnięcia.

Zdjęcie - Ptysie serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do lekko ostygniętego ciasta ( musi mieć taką temperaturę aby wbijane jajka się nie ścięły )
wbijamy pojedyńczo jajka, mieszając dokładnie za każdym razem aż jajko i ciasto się połączą.

Dodajemy starty ser ( ja użyłam morskiego ), zioła i pieprz, mieszamy aż cała masa się dobrze wymiesza.

Zdjęcie - Ptysie serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni ( góra – dół ), na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy ciasto ( mniej więcej czubata łyżka )
pamiętajmy o odstępach bo ciasto mocno urośnie.

Zdjęcie - Ptysie serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy w 220 stopniach 10 min, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 15-25 min aż nie wyrosną i nie staną się ładnie przyrumienione.

Kategorie przepisów