Ptasie mleczko z mango - lekki deser z mleka skondensowanego
Ptasie mleczko z mleka skondensowanego to mój ulubiony deser na lato! Szybki w przygotowaniu, lekki jak chmurka, delikatny i niskokaloryczny. Na blogu pojawiły się już różne jego wersje — między innymi sezonowa z truskawkami. Jednakże tym razem postanowiłem postawić na mango, dzięki czemu taki deser możecie przygotować o każdej porze roku! Wystarczy kupić gotową pulpę owocową; polecam bardzo słodką odmianę alphonso i przygotować z niej prostą galaretkę, którą wystarczy wymieszać z mleczną pianką. Takie ptasie mleczko z mango jest naprawdę przepyszne i gorąco polecam je wszystkim miłośnikom tych egzotycznych owoców.
W tym przepisie poleciłem przygotować biszkopt samodzielnie, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać gotowe okrągłe biszkopty i uniknąć pieczenia, co może być zbawienne podczas upalnych dni. Ptasie mleczko z mango można również przygotować bez spodu, albo podać po prostu w pucharkach w formie deseru zamiast ciasta w tortownicy. Możliwości jest wiele i tak naprawdę zależą one wyłącznie od Waszych preferencji. W każdej wersji takie ptasie mleczko z mango na pewno będzie przepyszne! Gorąco polecam, w szczególności na gorące letnie dni! ?
Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z mango
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- biszkopt z 2 jajek z przepisu na biszkopt idealny lub gotowe okrągłe biszkopty
Ptasie mleczko z mango:
- 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego (dobrze schłodzonego)
- 800 g pulpy z mango (najlepiej z odmiany alphonso)
- 25 g żelatyny (3 łyżki)
- 50 ml zimnej wody + 50 ml wrzątku
Galaretka z mango:
- 400 g pulpy z mango (najlepiej z odmiany alphonso)
- 8 g żelatyny (1 łyżka)
- 20 ml zimnej wody + 20 ml wrzątku
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Upiecz biszkopt z 2 jajek (reszta składników proporcjonalnie) w tortownicy o średnicy 21-23 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia według przepisu na biszkopt idealny. Uwaga: taki cienki biszkopt należy piec krócej niż w przepisie (około 20 minut).
- Biszkopt odstaw do przestudzenia i nasącz wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny. (Gotowe biszkopty po prostu wyłóż na spodzie formy i również nasącz).
Ptasie mleczko z mango
- Żelatynę połącz z zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie wlej wrzątek i dokładnie ją w nim rozprowadź.
- Rozpuszczoną żelatynę połącz z pulpą z mango, dokładnie mieszając, a następnie wstaw do lodówki na 15-20 minut.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, ubij schłodzone mleko skondensowane na gęstą pianę. Kolejno wlewaj powoli tężejącą galaretkę, nie przerywając miksowania.
- Gotowe ptasie mleczko wyłóż na biszkopt i wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby stężało.
Galaretka z mango
- Żelatynę połącz z zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie wlej wrzątek i dokładnie ją w nim rozprowadź.
- Przygotowaną żelatynę połącz z pulpą z mango i tak przygotowaną galaretkę wylej na wierzch deseru.
- Ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby całkiem stężało.
- Gotowy deser można udekorować plasterkami świeżego mango, pokruszonymi pistacjami lub tak, jak u mnie, suszonymi płatkami róż.