Pstrąg z ziołową kruszonką

Pstrąg z ziołową kruszonką

Podobno nasz mózg lubi, jak coś chrupie. Stąd nasze umiłowanie do chipsów i solonych orzeszków, którym nie można się oprzeć, nawet po zjedzeniu miski wielkości wanienki małego dziecka.

Zdjęcie - Pstrąg z ziołową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W przypadku ryb sprawdza się ten sam schemat- nie ma to jak panierka! Tym razem zamieniłam ją jednak na pełną smaku i ziołowych aromatów wytrawną kruszonką.

Zdjęcie - Pstrąg z ziołową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Robię ją z czerstwego już chleba, najlepiej pełnoziarnistego.

Zdjęcie - Pstrąg z ziołową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 porcje.

Zdjęcie - Pstrąg z ziołową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pstrąg z ziołową kruszonką

Agata, 17 marca 2014

Zdjęcie - Pstrąg z ziołową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni rozgrzej klarowane masło, usmaż na złoto przyprawioną solą i pieprzem rybę, zaczynając smażenie od strony ze skórą.

Do dzbanka blendera włóż kawałki chleba, wlej oliwę (polecam czosnkową), dodaj pietruszkę i zmiksuj pulsacyjnie, aż powstaną grudki przypominające mokry piasek. Dopraw solą i pieprzem, przełóż na patelnię, usmaż na chrupko. Kruszonką posyp usmażoną rybę, możesz dodatkowo posypać porcję świeżą natką i skropić sokiem z cytryny,

Kategorie przepisów