Pstrąg z ziołową kruszonką
Podobno nasz mózg lubi, jak coś chrupie. Stąd nasze umiłowanie do chipsów i solonych orzeszków, którym nie można się oprzeć, nawet po zjedzeniu miski wielkości wanienki małego dziecka.
W przypadku ryb sprawdza się ten sam schemat- nie ma to jak panierka! Tym razem zamieniłam ją jednak na pełną smaku i ziołowych aromatów wytrawną kruszonką.
Robię ją z czerstwego już chleba, najlepiej pełnoziarnistego.
Proporcje na 2 porcje.
Pstrąg z ziołową kruszonką Składniki- pstrąg - 2 filety
- chleb - 2 kromki, najlepiej pełnoziarnisty, czerstwy
- klarowane masło - 2 łyżki (lub oliwa)
- oliwa - 2 łyżki (może być czosnkowa, z chili)
- natka pietruszki - 4 gałązki
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzej klarowane masło, usmaż na złoto przyprawioną solą i pieprzem rybę, zaczynając smażenie od strony ze skórą.
Do dzbanka blendera włóż kawałki chleba, wlej oliwę (polecam czosnkową), dodaj pietruszkę i zmiksuj pulsacyjnie, aż powstaną grudki przypominające mokry piasek. Dopraw solą i pieprzem, przełóż na patelnię, usmaż na chrupko. Kruszonką posyp usmażoną rybę, możesz dodatkowo posypać porcję świeżą natką i skropić sokiem z cytryny,