Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki

Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy chcę szybko przygotować smaczną rybę, zwykle przyrządzam ją w ten właśnie sposób. Szalotka, natka pietruszki i cytryna- to wystarczy, by upiec ją naprawdę smaczną i pełną smaku.

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Dziś pstrąg. I to nie byle jaki, bo prosto z rzeki, o pięknym różowym mięsie i imponującym rozmiarze.

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I tu, na marginesie, w ramach prywaty, wszystkich, którzy w trakcie gotowania lubią się pobujać przy miłych dla ucha rytmach, serdecznie zapraszam do kupna płyty, jaką nagrał Wojtek Gogolewski. To bowiem nie tylko znakomity jazzman, ale i wędkarz, dzięki któremu tę piękną rybę zaserwować mogłam na obiad! ;) Link TU.

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaję proporcje na 1 rybę średniej wielkości.

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z szalotką i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rybę przypraw solą i pieprzem. Szalotkę drobno posiekaj, wymieszaj z poszatkowaną natką, włóż do wnętrza ryby wraz z połową masła.

Skórę na grzbiecie ukośnie natnij w 4 miejscach, wsuń w nie po plasterku cytryny. Resztę masła rozłóż na wierzchu ryby. Możesz dodatkowo lekko skropić oliwą.

Pstrąga ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz ok. 20 minut.

Kategorie przepisów