Pstrąg nadziewany cykorią i radicchio, zapiekany w szynce parmeńskiej
Danie doskonałe na każdą okazję – codzienny obiad czy romantyczną kolacje przy świecach. Potrawa bardzo delikatna, prosta, a zarazem wykwintna. Idealna z kieliszkiem białego wina…
SKŁADNIKI:
2 wypatroszone pstrągi
100 g szynki parmeńskiej
1 czerwona cebula
1/3 szklanki rodzynek
2 cykorie
1 radicchio
1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina
cytryna
sól, pieprz zioła prowansalskie
Pstrągi myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatie solimy od środka, pieprzymy i całe posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy w chłodne miejsce. Rodzynki namoczyć 10 minut w gorącej wodzie. Z cykorii odkroić gorzkie części (głównie całą białą, dolną część). Cykorie i radicchio posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić posiekane warzywa i poddusić kilka minut. Dodać rodzynki. Podlać białym winem i poddusić aż wino wyparuje. Doprawić do smaku. Przygotowanym farszem wypełnić wnętrze ryb.
Pstrągi owijamy szynką parmeńską – ściśle wkoło brzucha, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Tak przygotowane pstrągi wkładamy do brytfanny, przykrywamy folią aluminiową i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy kolejne 10 minut, by szynka się przyrumieniła. Ryba jest bardzo delikatna i krucha i trzeba bardzo uważać przy wyjmowaniu jej z brytfanny.SMACZNEGO