Przekąski sylwestrowe czyli finger food – tartinki z łososiem i krewetkami
Moja propozycja na pyszne przekąski sylwestrowe czyli popularne finger food : tartinki z wędzonym łososiem. Proste do wykonania i bardzo efektowne. Można je przygotować z każdym rodzaju pieczywa i z wieloma dodatkami – można puścić wodze fantazji
Świetna przekąska na Sylwestra, karnawał czy imprezę. Polecam!
SKŁADNIKI:
pieczywo pełnoziarniste, pumpernikiel lub chleb tostowy
300 g twarogu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego koperku
cytryna
sól, pieprz
pasta kawiorowa (opcjonalnie)
plastry łososia wędzonego, gotowane krewetki
do dekoracji: koperek, pomidorki, oliwki
Chleb pokrój na małe kawałki lub foremkami do ciastek wykrawaj dowolne kształty. Twarożek połącz z jogurtem, kilkoma kroplami soku z cytryny i posiekanym drobno koperkiem. Możesz dodać łyżkę pasty kawiorowej. Dokładnie wymieszaj by całość miała konsystencję gęstej, jednolitej pasty. Dopraw solą i pieprzem.
Twarożek przełóż do szprycy i za jej pomocą wyciskaj serek na pieczywo.
Łososia pokrój na kawałki, zwiń w rulonik i wciskaj delikatnie w twarożek. Krewetki delikatnie wciśnij w masę serową. Cytrynę obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki, potem na ćwiartki i ułóż na łososiu i obok krewetkek. Dowolnie ozdób kawałkami warzyw, oliwek itp.
SMACZNEGO.