Przekąska na Wigilię - koreczki śledziowe
SKŁADNIKI: ( na 6 sztuk)
- płat śledziowy w oleju
- plaster żółtego sera
- 1,5 kromki chleba razowego
- średni ogórek konserwowy
- wykałaczki
WYKONANIE:
1. Z kostki sera odkroić gruby plaster sera i wyciąć gwiazdki za pomocą wykrawacza. 2. Śledzia pokroić w centymetrowe paski. 3. Z chleba odkroić skórki i pokroić w paski wielkości kawałków śledzia. 4. Ogórek pokroić w dlugie cienki paski za pomocą obieraczki do warzyw. 5. Na wykałaczkę nadziać paski ogórka formując choinkę. 6. Ułożyć kawałki śledzia na chlebie, spiąć wykałaczką z ogórkiem i zakończyć serową gwiazdką.
ZAPRASZAM NA FILM - Koreczki śledziowe ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Śledź w oleju
• kalorie: 304 • masa: 100 • białka: 16.4 • tłuszcze: 26.5 • węglowodany: 0
Chleb żytni razowy
• kalorie: 109 • masa: 50 • białka: 3.35 • tłuszcze: 0.6 • węglowodany: 20.75
Ogórek konserwowy
• kalorie: 11 • masa: 50 • białka: 0.2 • tłuszcze: 0.05 • węglowodany: 2.5
Ser żółty (pozostałe)
• kalorie: 69 • masa: 20 • białka: 5.2 • tłuszcze: 5.4 • węglowodany: 0
Podsumowanie:
• kalorie: 493 • masa: 220 g • białka: 25.15 g • tłuszcze: 32.55 g • węglowodany: 23.25 g