Proziaki – placki podkarpackie na sodzie

Proziaki – placki podkarpackie na sodzie
Zdjęcie - Proziaki – placki podkarpackie na sodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTakie placuszki robiłam po raz pierwszy, wcześniej nie znałam tego przepisu i powiem szczerze, nie rozczarowały mnie ani trochę ? W różnych regionach Podkarpacia, można je spotkać pod inną nazwą – to proziaki, pałanice lub lepioszki. Przepis jest bardzo prosty i bazuje na kefirze, kwaśnym mleku lub maślance oraz mące i sodzie. Podajemy je na różne sposoby, również na słodko. Tradycyjnie były pieczone na piecu kaflowym. Dzisiaj na dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką. Ja co jakiś czas, bardzo delikatnie smaruję patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju, to zapobiega przypalaniu się mąki, która osypuje się z placuszków. Proziaki lubią ciepło, dlatego wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a w pomieszczeniu w którym rośnie ciasto nie powinno być przeciągów. Nie zjedzone bułeczki, można podgrzać ponownie na patelni i zjeść np. na śniadanie z konfiturą ? Moje proziaki podałam z masłem bazyliowo – czosnkowym i z barszczem, właśnie taki zestaw bardzo polecam :)

Zdjęcie - Proziaki – placki podkarpackie na sodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

     Czas przygotowania – 5 minut   Czas pieczenia – 60 minut   Łączny czas – 65 minut Składniki
  • około 500 g przesianej mąki pszennej ( opcjonalnie można zastąpić pszenną orkiszową )
  • 350 g kefiru, maślanki lub kwaśnego mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 pełna łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru ( opcjonalnie, przy słodkich wypiekach )
  • olej Kujawski
Składniki na masło czosnkowo – bazyliowe
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 – 6 dużych liści bazylii
  • spora szczypta soli
Wszystkie składniki na masło miksuję na gładki krem. Masło gotowe ? Wszystkie składniki na placki, powinny być w temperaturze pokojowej. Do miseczki daję maślankę i rozkłócone jajko, dodaję sodę i sól. Wszystko mieszam i stopniowo dodaję mąkę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto, powinno mieć konsystencje rzadszą, od ciasta na pierogi. Miseczkę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut. Blat posypuję grubszą warstwą mąki. Na mąkę wykładam ciasto i rozciągam na grubość około 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinam małe kółka. Patelnię z nieprzywierającą powłoką delikatnie rozgrzewam i smakuję pędzelkiem zanurzonym w oleju. Na patelni, ostrożnie układam po kilka placuszków. Piekę na średnim ogniu, około 5 minut z każdej strony. Bułeczki powinny się delikatnie przyrumienić. Jeszcze ciepłe podaję z masłem bazyliowo – czosnkowym i z gorącym barszczem…..pycha ?

Zdjęcie - Proziaki – placki podkarpackie na sodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proziaki – placki podkarpackie na sodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proziaki – placki podkarpackie na sodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów