Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami
Wiem, że przygotowanie klasycznego tortu dla dla wielu osób nie lada wyzwanie, dlatego dziś pomysł, jak wybrnąć z sytuacji i bez przygotowywania czasochłonnego tortu podać wypiek, który na pewno Was nie zawiedzie!
Spód to ciasto „babkowe”, nie ma więc problemu suchego biszkoptu:) Do tego błyskawiczny krem z ubitej śmietanki i jogurtu oraz sos z owoców. Ja wybrałam śliwki, możecie użyć też np. brzoskwiń czy wiśni. Co macie akurat w domu.
Składniki:- ciasto
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- cukier - 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- mleko - 1/2 szklanki
- krem
- śmietanka kremówka - 200 ml
- jogurt grecki - 1/3 szklanki
- cukier puder - ok. 1 łyżka
- sos owocowy
- śliwki - ok. 5 dużych sztuk
- cukier brązowy - 1 łyżka
- alkohol - 1 łyżka, np. porto, likier malinowy, whisky
- masło - 1 łyżka
- cynamon, kardamon, mielone goździki - wg. gustu, duża szczypta przypraw
Ciasto:
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po 1 jajku. Dodaj esencję waniliową i sól, wymieszaj.
Do masy dodawaj partiami, ciągle mieszając, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 20 cm. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 35-45 minut. Ostudź.
Sos:
Owoce podziel na mniejsze kawałki (ósemki). Na patelni podgrzej masło z cukrem, przyprawy i alkohol. Dodaj owoce i gotuj, aż powstały na patelni sos zgęstnieje (owoce nie powinny być zbyt „rozgotowane”). Ostudź.
Krem:
Śmietankę unij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodaj jogurt i ubijaj jeszcze ok. minuty, aby krem ładnie się połączył.
Krem nałóż na wystudzony blat z ciasta, na wierzchu ułóż owoce, polej sosem zabranym na patelni. Podawaj od razu.