Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami

Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami

Zdjęcie - Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że przygotowanie klasycznego tortu dla dla wielu osób nie lada wyzwanie, dlatego dziś pomysł, jak wybrnąć z sytuacji i bez przygotowywania czasochłonnego tortu podać wypiek, który na pewno Was nie zawiedzie!

Zdjęcie - Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spód to ciasto „babkowe”, nie ma więc problemu suchego biszkoptu:) Do tego błyskawiczny krem z ubitej śmietanki i jogurtu oraz sos z owoców. Ja wybrałam śliwki, możecie użyć też np. brzoskwiń czy wiśni. Co macie akurat w domu.

Zdjęcie - Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ciasto
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • cukier - 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • mleko - 1/2 szklanki
  • krem
  • śmietanka kremówka - 200 ml
  • jogurt grecki - 1/3 szklanki
  • cukier puder - ok. 1 łyżka
  • sos owocowy
  • śliwki - ok. 5 dużych sztuk
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • alkohol - 1 łyżka, np. porto, likier malinowy, whisky
  • masło - 1 łyżka
  • cynamon, kardamon, mielone goździki - wg. gustu, duża szczypta przypraw
Przygotowanie:

Ciasto:

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po 1 jajku. Dodaj esencję waniliową i sól, wymieszaj.

Do masy dodawaj partiami, ciągle mieszając,  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 20 cm. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 35-45 minut. Ostudź.

Sos:

Owoce podziel na mniejsze kawałki (ósemki). Na patelni podgrzej masło z cukrem, przyprawy i alkohol. Dodaj owoce i gotuj, aż powstały na patelni sos zgęstnieje (owoce nie powinny być zbyt „rozgotowane”). Ostudź.

Krem:

Śmietankę unij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodaj jogurt i ubijaj jeszcze ok. minuty, aby krem ładnie się połączył.

Krem nałóż na wystudzony blat z ciasta, na wierzchu ułóż owoce, polej sosem zabranym na patelni. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów