Prosty sernik na zimno w małej tortownicy
Naprawdę łatwy sernik na zimno z małej tortownicy, z borówkami i galaretką. Do zrobienia sernika, wystarczy 500 g zmielonego sera na serniki, dwie galaretki i owoce. Na spód daj małe, lub mini biszkopty Andante, kupisz je w większych dyskontach, to znacznie ułatwi pracę.
Sernik jest przyjemnie chłodny, aromatyczny, z małą ilością cukru, można śmiało zgrzeszyć 😀
Składniki na sernik na zimno:
[tortownica średnica 20 cm]
- około 30 sztuk małych biszkoptów Andante
- 3/4 szklanki wrzątku + 1 galaretka rubinowa ( ciemny róż )
- 500 g sera na serniki
- 2 niepełne szklanki wrzątku + 1 galaretka owocowa
- około 300 g borówek lub innych owoców jagodowych
Przygotowanie sernika na zimno:
Dno tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty ułóż ciasno, na dnie tortownicy.
Galaretkę rubinową wsyp do małej miseczki, dodaj 3/4 szklanki wrzątku, dokładnie pomieszaj. Zostaw do schłodzenia.
Tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę, dokładnie połącz z serem. Można użyć miksera, lub rózgi kuchennej. Masę serową, przelej na biszkopty, wyrównaj powierzchnię. Całość daj do lodówki, do całkowitego stężenia.
Teraz rozpuść galaretkę owocową, w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Zostaw do schłodzenia.
Owoce umyj pod bieżącą wodą, zostaw do osączenia.
Osączone owoce, przełóż na masę serową, na owoce wyłóż tężejącą galaretkę owocową.
Całość daj do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Sernik przechowuj w lodówce.
Smacznego 🙂