Proste krokiety z jajkiem i pieczarkami

Proste krokiety z jajkiem i pieczarkami

Zdjęcie - Proste krokiety z jajkiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krokiety z jajkiem i pieczarkami są idealne na sycący i smaczny posiłek. Delikatne naleśniki wypełnione aromatycznym farszem z jajek, pieczarek i żółtego sera, a następnie obtoczone w chrupiącej panierce, tworzą klasyczne danie.. Dodatek natki pietruszki nadaje potrawie świeżości, a cebula podkreśla wyrazistość farszu. Krokiety idealnie sprawdzą się zarówno na obiad czy sytą kolację, zachwycając swoją złocistą, chrupiącą skórką.

Do przepisu użyłam Kujawski 3 ziarna, ponieważ to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.

Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.

Składniki na proste krokiety z jajkiem i pieczarkami

(10 sztuk)

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • szczypta soli

Farsz:

  • 6 jajek
  • 500 g pieczarek
  • 150-200 g sera żółtego tartego
  • 1 średnia cebula
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyzki oleju Kujawski 3 ziarna

Dodatkowo:

  • jajko + bułka tarta do panierowania
  • olej Kujawski 3 ziarna do smażenia

 

Zdjęcie - Proste krokiety z jajkiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przyrządzić proste krokiety z jajkiem i pieczarkami?

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka, 2 łyżki oleju Kujawskegoi 3 ziarna oraz sól. Wszystko razem miksujemy. Smażymy naleśniki na suchej lub lekko natłuszczonej patelni.

Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy do odparowania wody. Na koniec masę pieczarkową doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Wystudzone jajka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Starte jajka dodajemy do podsmażonych pieczarek i mieszamy ze startym żółtym serem, posiekaną natką pietruszki, solą oraz pieprzem.

Farsz pieczarkowy nakładamy na naleśniki i zwijamy najpierw boki, a następnie rolujemy od dołu. Obtaczamy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna. Proste krokiety z jajkiem i pieczarkami obsmażamy na złoty kolor z każdej strony.

Porada: jeśli chcesz zaoszczędzić czas, farsz z pieczarek i jajek można przygotować dzień wcześniej, co sprawi, że samo przygotowanie krokietów będzie szybsze.

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów