Proste krokiety z jajkiem i pieczarkami
Krokiety z jajkiem i pieczarkami są idealne na sycący i smaczny posiłek. Delikatne naleśniki wypełnione aromatycznym farszem z jajek, pieczarek i żółtego sera, a następnie obtoczone w chrupiącej panierce, tworzą klasyczne danie.. Dodatek natki pietruszki nadaje potrawie świeżości, a cebula podkreśla wyrazistość farszu. Krokiety idealnie sprawdzą się zarówno na obiad czy sytą kolację, zachwycając swoją złocistą, chrupiącą skórką.
Do przepisu użyłam Kujawski 3 ziarna, ponieważ to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.
Składniki na proste krokiety z jajkiem i pieczarkami
(10 sztuk)
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- szczypta soli
Farsz:
- 6 jajek
- 500 g pieczarek
- 150-200 g sera żółtego tartego
- 1 średnia cebula
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyzki oleju Kujawski 3 ziarna
Dodatkowo:
- jajko + bułka tarta do panierowania
- olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
Jak przyrządzić proste krokiety z jajkiem i pieczarkami?
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka, 2 łyżki oleju Kujawskegoi 3 ziarna oraz sól. Wszystko razem miksujemy. Smażymy naleśniki na suchej lub lekko natłuszczonej patelni.
Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy do odparowania wody. Na koniec masę pieczarkową doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Wystudzone jajka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Starte jajka dodajemy do podsmażonych pieczarek i mieszamy ze startym żółtym serem, posiekaną natką pietruszki, solą oraz pieprzem.
Farsz pieczarkowy nakładamy na naleśniki i zwijamy najpierw boki, a następnie rolujemy od dołu. Obtaczamy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna. Proste krokiety z jajkiem i pieczarkami obsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
Porada: jeśli chcesz zaoszczędzić czas, farsz z pieczarek i jajek można przygotować dzień wcześniej, co sprawi, że samo przygotowanie krokietów będzie szybsze.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis