Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Zdjęcie - Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki i rabarbar to klasyczna wiosenna para. Słodycz tych pierwszych świetnie współgra z kwaskowatym, rabarbarowym smakiem, a do tego truskawki zapewniają deserom ładny kolor (czemu w Polsce rabarbar jest głównie zielony, a nie różowy? Tego  naprawdę nie rozumiem! :)

Zdjęcie - Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejsza moja propozycja to bardziej owoce zapieczone pod dwoma warstwami ciasta- kruche od spodu i kruszonka na wierzchu, a między nimi owocowa słodycz. Ciasto robi się w zasadzie samo- połową masy wykładamy dno, na to truskawki z rabarbarem, na wierzch kruszonka (ciągle to samo ciasto), więc 5 minut i deser trafia do pieca.

Zdjęcie - Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To proporcje na małą blaszkę o średnicy ok.20 cm, spokojnie możecie jednak podwoić ilość składników i piec ciasto do zarumienienia, jakieś 15 minut dłużej.

Zdjęcie - Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec dodam jeszcze, że to ciasto świetnie smakuje podane lekko jeszcze ciepłe, z rozkosznie owocowym nadzieniem i może gałką lodów waniliowych na talerzyku obok?

Składniki:
  • Ciasto:
  • masło - 80 g , miękkie
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • sól - szczypta (ok. 1/4 łyżeczki)
  • cukier - 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • jogurt naturalny - 2-3 łyżki
  • Nadzienie:
  • truskawki - ok. 12 dorodnych sztuk
  • rabarbar - 100 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki (lub do smaku)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciast (miękkie masło, jogurt, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) zmiksuj krótko, aby otrzymać okruszki (jak kruszonka)- nie może to być zbita, jednolita masa!

Połowę masy przełóż do foremki i palcami przyciśnij do dna, żeby uzyskać spód. Schowaj na chwilę do lodówki.

W tym czasie truskawki podziel na połówki/ćwiartki, połącz z pokrojonym w ok. 1-2 cm kawałki rabarbarem, cukrem i mąką ziemniaczaną.

Owoce wyłóż na lekko schłodzony spód.

Resztę ciasta rozłóż na wierzchu owoców, jak kruszonkę.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 35 minut, do zarumieniania wierzchu i spodu.

Podawaj lekko ciepłe lub po ostudzeniu.

Kategorie przepisów