Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem
Truskawki i rabarbar to klasyczna wiosenna para. Słodycz tych pierwszych świetnie współgra z kwaskowatym, rabarbarowym smakiem, a do tego truskawki zapewniają deserom ładny kolor (czemu w Polsce rabarbar jest głównie zielony, a nie różowy? Tego naprawdę nie rozumiem! :)
Dzisiejsza moja propozycja to bardziej owoce zapieczone pod dwoma warstwami ciasta- kruche od spodu i kruszonka na wierzchu, a między nimi owocowa słodycz. Ciasto robi się w zasadzie samo- połową masy wykładamy dno, na to truskawki z rabarbarem, na wierzch kruszonka (ciągle to samo ciasto), więc 5 minut i deser trafia do pieca.
To proporcje na małą blaszkę o średnicy ok.20 cm, spokojnie możecie jednak podwoić ilość składników i piec ciasto do zarumienienia, jakieś 15 minut dłużej.
Na koniec dodam jeszcze, że to ciasto świetnie smakuje podane lekko jeszcze ciepłe, z rozkosznie owocowym nadzieniem i może gałką lodów waniliowych na talerzyku obok?
Składniki:- Ciasto:
- masło - 80 g , miękkie
- mąka pszenna - 1 szklanka
- sól - szczypta (ok. 1/4 łyżeczki)
- cukier - 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- jogurt naturalny - 2-3 łyżki
- Nadzienie:
- truskawki - ok. 12 dorodnych sztuk
- rabarbar - 100 g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier - 2 łyżki (lub do smaku)
Wszystkie składniki ciast (miękkie masło, jogurt, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) zmiksuj krótko, aby otrzymać okruszki (jak kruszonka)- nie może to być zbita, jednolita masa!
Połowę masy przełóż do foremki i palcami przyciśnij do dna, żeby uzyskać spód. Schowaj na chwilę do lodówki.
W tym czasie truskawki podziel na połówki/ćwiartki, połącz z pokrojonym w ok. 1-2 cm kawałki rabarbarem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Owoce wyłóż na lekko schłodzony spód.
Resztę ciasta rozłóż na wierzchu owoców, jak kruszonkę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 35 minut, do zarumieniania wierzchu i spodu.
Podawaj lekko ciepłe lub po ostudzeniu.