Proste ciasto marmurkowe z gruszkami
Przepis na proste ciasto marmurkowe na oleju z gruszkami. Te właśnie owoce zawdzięczamy pszczołom. Ale nie tylko! Jabłka, maliny, truskawki, śliwki czy borówki, a także ogórki, pomidory czy cukinia – to wszystko mamy dzięki pszczołom.
Jak możemy im pomóc w zdobywaniu pokarmu? Wystarczy, że posadzimy kwiaty przyjazne dla pszczół, które zawierają pokarm: pyłek lub nektar.
Składniki na proste ciasto marmurkowe z gruszkami:
- 250 -300 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia (plus łyżka)
- 1 łyżka kakao
- 3 gruszki
- cukier puder
Jak upiec proste ciasto marmurkowe z gruszkami?
Jajka ubij na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier. Zmniejsz obroty miksera i dolej olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Następnie przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia. Ciasto wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, ale nadal lejąca. Jeśli ciasto wydaje się zbyt płynne, dodaj stopniowo kolejne 50 g mąki, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i łyżkę oleju Kujawskiego.
Ciasto nakładaj naprzemiennie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wsyp pokrojone gruszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni w trybie “góra-dół” do suchego patyczka przez ok. 50 minut.
Kiedy proste ciasto marmurkowe z gruszkami wystygnie, posyp cukrem pudrem.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis