Proste ciasto marmurkowe z gruszkami

Proste ciasto marmurkowe z gruszkami

Zdjęcie - Proste ciasto marmurkowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na proste ciasto marmurkowe na oleju z gruszkami. Te właśnie owoce zawdzięczamy pszczołom. Ale nie tylko! Jabłka, maliny, truskawki, śliwki czy borówki, a także ogórki, pomidory czy cukinia – to wszystko mamy dzięki pszczołom.

Jak możemy im pomóc w zdobywaniu pokarmu? Wystarczy, że posadzimy kwiaty przyjazne dla pszczół, które zawierają pokarm: pyłek lub nektar.

Składniki na proste ciasto marmurkowe z gruszkami:

  • 250 -300 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia (plus łyżka)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 gruszki
  • cukier puder

Zdjęcie - Proste ciasto marmurkowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec proste ciasto marmurkowe z gruszkami?

Jajka ubij na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier. Zmniejsz obroty miksera i dolej olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.

Następnie przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia. Ciasto wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, ale nadal lejąca. Jeśli ciasto wydaje się zbyt płynne, dodaj stopniowo kolejne 50 g mąki, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.

Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i łyżkę oleju Kujawskiego. 

Ciasto nakładaj naprzemiennie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wsyp pokrojone gruszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni w trybie “góra-dół” do suchego patyczka przez ok. 50 minut.

Kiedy proste ciasto marmurkowe z gruszkami wystygnie, posyp cukrem pudrem.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów