Proste ciasto cytrynowe

Proste ciasto cytrynowe

Zdj─Öcie - Proste ciasto cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdj─Öciami

Proste i przepyszne ciasto cytrynowe­čŹőCiasto przygotowa┼éam na oleju, gdy┼╝ dzi─Öki niemu jest bardziej wilgotne, puszyste i l┼╝ejsze, a tak┼╝e zachowuje ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç na d┼éu┼╝ej. Ciasto na oleju ma same zalety.

W moim cie┼Ťcie cytrynowym u┼╝y┼éam oleju Kujawskiego, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Olej ten jest naturalnym ┼║ród┼éem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.

Składniki na proste ciasto cytrynowe:

  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 210 g cukru
  • 180 g oleju Kujawskiego z pierwszego t┼éoczenia
  • 300 g m─ůki pszennej
  • 40 g soku z cytryny
  • 2 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
  • 250 g mleka

Zdj─Öcie - Proste ciasto cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdj─Öciami

Jak upiec proste ciasto cytrynowe?

Jajka miksujemy z cukrem na puszyst─ů i g─Öst─ů mas─Ö. Nast─Öpnie dodajemy wyci┼Ťni─Öty sok z cytryny i krótko miksujemy.

Do cytrynowej masy na przemian dodajemy m─ůk─Ö pszenn─ů, mleko i proszek do pieczenia – ci─ůgle miksuj─ůc. Dolewamy olej Kujawski i ju┼╝ krótko miksujemy.

Gotow─ů mas─Ö na proste ciasto cytrynowe przelewamy do nat┼éuszczonej i obsypanej bu┼ék─ů tart─ů lub m─ůk─ů foremki na ciasto.

Pieczemy przez ok. 45-50 min. w temperaturze 170ºC.

Upieczone proste ciasto cytrynowe studzimy. Mo┼╝emy podawa─ç z lukrem lub cukrem pudrem.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.
Stopie┼ä trudno┼Ťci: prosty przepis

Kategorie przepis├│w