Prosta sałatka z bobu i marynowanej czerwonej cebuli.

Prosta sałatka z bobu i marynowanej czerwonej cebuli.

Kiedy ostatnio oglądałeś wschód słońca latem?

Pamiętasz jeszcze jak wtedy pachnie powietrze?

Potrafisz przypomnieć sobie jak wygląda niebo i jak orzeźwia dotyk porannej rosy?

Wakacje tuż, tuż. Być może to najlepsza pora, by przypomnieć sobie te drobiazgi.

Lato tego roku jest takie delikatne. Bardziej subtelne niż przez ostatnie lata.

Warto nacieszyć się jego urokiem. To najpiękniejsza pora roku i tak szybko mija…

Latem najlepiej smakują proste potrawy ze swojskich, sezonowych produktów. A jest ich tak wiele, że trudno zliczyć. Jeszcze trudniej się zdecydować. Ważne, by było smacznie, prosto i szybko. Szczególnie, gdy temperatury skaczą wysoko w górę.

Swoją drogą mam nadzieję, że aura wkrótce zamierza się poprawić. Ostatnio zostałam zmuszona do wyciągnięcia z szafy ciepłego swetra, a to jest zupełnie niewakacyjny sweter…

Zdjęcie - Prosta sałatka z bobu i marynowanej czerwonej cebuli. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bób to warzywo, które jem tylko o tej porze roku. Zawsze, choć raz zwyczajnie, z odrobiną masła. Taka tradycja. Tym razem zdecydowałam się na prostą sałatkę z bobu z marynowaną czerwoną cebulą.

Kolorystycznie wypada cudownie, a w smaku wcale nie gorzej. Jak dla mnie, jest to idealna propozycja na lekki, letni obiad. Wspaniale smakuje i świetnie syci. Niepoprawnym mięsożercom proponuję dodanie kilku plasterków podsmażonego salami, chorizo itp.

Składniki:(4porcje)

  • 1kg bobu
  • 2 dość duże czerwone cebule
  • 100ml octu jabłkowego (lub jasnego winnego)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • mielona kolendra
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut. Odcedź i obierz z łupinek.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  • Wymieszaj ze sobą ocet, sól, pieprz, cukier i kolendrę.
  • Zalej marynatą cebulę i wymieszaj, by cała się nią pokryła. Odstaw pod przykryciem na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
  • Obrany bób przełóż do salaterek, dodaj odcedzoną z marynaty cebulę, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Dla smaku możesz dodać też kilka kropel octowej marynaty.
  • Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.
  • Miłośnikom mięsnych sałatek polecam dodać kilka plasterków chorizo lub innego pikantnego salami.

Smacznego!

Zdjęcie - Prosta sałatka z bobu i marynowanej czerwonej cebuli. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Prosta sałatka z bobu i marynowanej czerwonej cebuli. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Prosta sałatka z bobu i marynowanej czerwonej cebuli. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów