Precelki drożdżowe "czosnkowo-ziołowe"
na imprezy , grilla, przyjęcia. Doskonale smakują zamoczone w domowej roboty
sosie czosnkowym ! ok. 12 bułeczek SKŁADNIKI: Ciasto: 400 g mąki pszennej
½ szkl. ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
Do posmarowania:
½ szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka ulubionych ziół (u nie rozmaryn, czosnek niedźwiedzi i tymianek)
1. Do miseczki rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem ,
dolewamy kilka łyżek ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10-15 min żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie
i wlewamy zaczyn. Dolewamy pozostałą wodę, oliwę , a na końcu sól. Wyrabiamy
gładkie ciasto.
3. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w
ciepłym miejscu na ok. 20-30 min.
4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i krótko zarabiamy.
Dzielimy je na równe kawałki. Z każdego formujemy wałeczek, nacieramy oliwą z
ziołami i zwijamy w „ślimaki”.
5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia w równych odstępach. Przykrywamy ściereczką.
6. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C .
7. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok.
15 min do zarumienienia.