Pożywna zupa z fasolką z puszki
            Bardzo smaczna zupa, bogata w składniki odżywcze, dobra na każdy dzień tygodnia. Gotowa fasolka z puszki, bardzo przyspieszy gotowanie. Pożywna zupa z fasolką z puszki, to jedna z moich ulubionych zup, z dużą ilością majeranku – najlepsza 🙂

Składniki na pożywną zupę z fasolką z puszki:
- 2 litry wody lub bulionu
 - 4 – 5 sztuk ziemniaków
 - większa marchewka
 - większa pietruszka
 - 1 cebula
 - 6 grubszych plasterków swojskiego boczku
 - 2 puszki białej fasoli
 - 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
 - 4 liście laurowe
 - kilka ziaren ziela angielskiego
 - 1 pełna łyżka majeranku
 - sól i pieprz do smaku
 
Jak przygotować pożywną zupę z fasolką z puszki?
Ziemniaki obierz i pokrój na dużą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na cienkie plasterki. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Fasolkę z puszki, przełóż na sitko i zostaw do osączenia.
W garnku zagotuj 2 litry wody lub bulionu, dodaj ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 20 minut, dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Gotuj kolejne 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię daj boczek, kiedy boczek zacznie się topić, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę smaż mieszając, do czasu kiedy cebula się przyrumieni.
Cebulę z boczkiem dodaj do warzyw, dodaj również fasolkę, koncentrat pomidorowy i majeranek. Wszystko gotuj na małym ogniu, około 10 minut. Na koniec dopraw zupę do smaku wg. uznania 🙂
Smacznego 🙂
