Pożywna zupa z ciecierzycy z jarmużem
Wiosna w zasadzie w pełni, chociaż nieco zimno się zrobiło. Po popołudniowym spacerze przyszedł więc czas na rozgrzanie. A co lepiej rozgrzewa niż pożywna, gęsta zupa pełna zdrowych warzyw…
Zupa z ciecierzycy ma swoje korzenie we Włoszech. Moja wersja znacznie różni się od oryginału, ale jest z pewnością godna polecenia. Odsłona z jarmużem z pewnością zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, a dodatek pasty sezamowej nadaje daniu nieco orientalnej nutki. Całość bardzo strukturalna, gęsta i sycąca. Chrupki element to chips z szynki parmeńskiej – świetnie urozmaica talerz gorącej zupy. Nieskromnie przyznam, że to jedna z najlepszych zup, jakie jadłam w życiu.Osobiście polecam użyć gotowanej samodzielnie ciecierzycy, ale dla zabieganych, wersja z cieciorką z puszki z pewnością też będzie pyszna.
Składniki:
(4 porcje)
- 400g ugotowanej ciecierzycy
- 200g jarmużu
- 1,25l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 pomidory
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tahini, pasty sezamowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka pasty chili lub chili w płatkach do smaku
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
- Dodaj szklankę 1/3 ciecierzycy i przesmaż chwilę.
- Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut, a następnie całość zmiksuj na krem.
- Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w cienkie paski.
- Ponownie zagotuj. Dodaj pozostałą cieciorkę i dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Zagotuj.
- Dodaj jarmuż i pokrojone pomidory i gotuj przez nie więcej niż 5 minut na średnim ogniu.
- Dodaj pastę sezamową i zdejmij z ognia.
- Na suchej patelni zesmaż plastry szynki parmeńskie na chrupko.
- Każdą porcję zupy udekoruj chipsem z szynki i startym parmezanem.
Smacznego!