Pożywna misa warzyw z fetą

Pożywna misa warzyw z fetą

Zdjęcie - Pożywna misa warzyw z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszna i pożywna misa warzyw z fetą! Uwielbiam tę sałatkę z pieczonych warzyw i serem, szczególnie jesienią. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i zapakować do lunchboxa.

Olej Optima Omega 3 można wykorzystać zarówno do pieczenia warzyw, jak i do sałatek czy sosów. Dzięki zawartości Omega-3 wspiera nasze serducho, a końcówka września to specjalny czas, gdy świętujemy Światowy Dzień Serca.

Olej Optima Omega 3 dostępny jest m.in. w Stokrotce, Carrefour, Kaufland, Leclerc oraz w wybranych mniejszych sklepach.

Składniki na pożywną misę warzyw z fetą:

  • 1-2 garście małych pieczarek
  • ½ cukinii
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 kostka sera typu feta lub sałatkowego
  • 1 sałata lodowa
  • 4 łyżki oleju Optima Omega 3
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól

Zdjęcie - Pożywna misa warzyw z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić pożywną misę warzyw z fetą?

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Używając młodej cukinii, nie trzeba obierać jej ze skórki. Do pokrojonych warzyw dolewamy olej Optima Omega 3, wsypujemy sól i suszone zioła prowansalskie – całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 20 min.

Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Na sałatę lodową wykładamy upieczone warzywa, ser fetę i posypujemy ponownie suszonymi ziołami.

Dodatkowo można przygotować sos z musztardy, oleju Optima Omega 3 i suszonych ziół.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności:
łatwy

Kategorie przepisów