Potrawy wigilijne: karp po żydowsku

Nie będę się zarzekać, że karp to moja ulubiona ryba i cały rok czekam na Wigilię, żeby tylko zjeść jego porcję. Ale tradycja jest tradycją, więc ryba ta co roku znajduje swoje miejsce na naszym świątecznym stole. Szczęśliwie w formie, jaką dziś prezentuję, jest naprawdę pyszna!

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: karp po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Follow my blog with Bloglovin

To rewelacyjne połączenie słodyczy rodzynek z lekką goryczą piwa i cytrynowej skórki.

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: karp po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem przekonana, że karp w tej postaci przypadnie Wam do gustu. Jest po prostu wyjątkowy!

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: karp po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Potrawy wigilijne: karp po żydowsku

Agata, 10 grudnia 2012

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: karp po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • karp - 1 filet, ok. 400 g
  • rodzynki - 3 łyżki
  • piwo jasne - 1/3 szklanki
  • szalotka - 1 szt
  • goździki - 3 szt
  • masło - 1 łyżka
  • skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Goździki rozbij w moździerzu. Rybę posól i popieprz, posyp goździkami i skrop octem.

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dolej piwo. Po minucie smażenia dodaj rybę i duś ją w sosie na patelni na wolnym ogniu przez 10 minut, pod przykryciem, staraj się nie mieszać, aby ryba się nie rozpadła.

Rybę delikatnie przełóż na talerz. Na patelnię dodaj rodzynki i skórkę cytryny. Sos zagotuj , a następnie polej nim wierzch karpia.

Przepisy z tych kategorii

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Piernik żydowski dla NieAlergika

Piernik żydowski dla NieAlergi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Placek z cukinii, marchwi i twarogu

Placek z cukinii, marchwi i tw…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bajgle
1

Bajgle

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zielona pascha
2

Zielona pascha

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Szakszuka
2

Szakszuka

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Korzenne ciasteczka

Korzenne ciasteczka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bajgle z parmezanem
1

Bajgle z parmezanem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ryba w sosie chraimeh
1

Ryba w sosie chraimeh

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Makaron z groszkiem
1

Makaron z groszkiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Cała prawda o karpiu po żydowsku
2

Cała prawda o karpiu po żydows…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Piernik po żydowsku
1

Piernik po żydowsku

Majana Majana
Majanowe pieczenie