Potrawy wigilijne: karp po żydowsku
Nie będę się zarzekać, że karp to moja ulubiona ryba i cały rok czekam na Wigilię, żeby tylko zjeść jego porcję. Ale tradycja jest tradycją, więc ryba ta co roku znajduje swoje miejsce na naszym świątecznym stole. Szczęśliwie w formie, jaką dziś prezentuję, jest naprawdę pyszna!
To rewelacyjne połączenie słodyczy rodzynek z lekką goryczą piwa i cytrynowej skórki.
Jestem przekonana, że karp w tej postaci przypadnie Wam do gustu. Jest po prostu wyjątkowy!
Potrawy wigilijne: karp po żydowsku Składniki
- karp - 1 filet, ok. 400 g
- rodzynki - 3 łyżki
- piwo jasne - 1/3 szklanki
- szalotka - 1 szt
- goździki - 3 szt
- masło - 1 łyżka
- skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
- ocet winny - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Goździki rozbij w moździerzu. Rybę posól i popieprz, posyp goździkami i skrop octem.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dolej piwo. Po minucie smażenia dodaj rybę i duś ją w sosie na patelni na wolnym ogniu przez 10 minut, pod przykryciem, staraj się nie mieszać, aby ryba się nie rozpadła.
Rybę delikatnie przełóż na talerz. Na patelnię dodaj rodzynki i skórkę cytryny. Sos zagotuj , a następnie polej nim wierzch karpia.