Potrawy wigilijne: karp po żydowsku

Nie będę się zarzekać, że karp to moja ulubiona ryba i cały rok czekam na Wigilię, żeby tylko zjeść jego porcję. Ale tradycja jest tradycją, więc ryba ta co roku znajduje swoje miejsce na naszym świątecznym stole. Szczęśliwie w formie, jaką dziś prezentuję, jest naprawdę pyszna!

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: karp po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Follow my blog with Bloglovin

To rewelacyjne połączenie słodyczy rodzynek z lekką goryczą piwa i cytrynowej skórki.

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: karp po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem przekonana, że karp w tej postaci przypadnie Wam do gustu. Jest po prostu wyjątkowy!

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: karp po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Potrawy wigilijne: karp po żydowsku

Agata, 10 grudnia 2012

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: karp po żydowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • karp - 1 filet, ok. 400 g
  • rodzynki - 3 łyżki
  • piwo jasne - 1/3 szklanki
  • szalotka - 1 szt
  • goździki - 3 szt
  • masło - 1 łyżka
  • skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Goździki rozbij w moździerzu. Rybę posól i popieprz, posyp goździkami i skrop octem.

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dolej piwo. Po minucie smażenia dodaj rybę i duś ją w sosie na patelni na wolnym ogniu przez 10 minut, pod przykryciem, staraj się nie mieszać, aby ryba się nie rozpadła.

Rybę delikatnie przełóż na talerz. Na patelnię dodaj rodzynki i skórkę cytryny. Sos zagotuj , a następnie polej nim wierzch karpia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy