Potrawka z białej fasoli z wędzonym dorszem
W naszym pięknym kraju wędzone ryby je się zazwyczaj bezpośrednio, z kawałkiem chleba, czasami w sałatce, rzadziej w zapiekankach. W zasadzie zupełnie mi to nie przeszkadza. Smak wędzonego dorsza nad morzem jest niepowtarzalny i tam zdecydowanie nic mi do szczęście potrzebne nie jest oprócz kawałka świeżej bułki. Mogłabym tak całe lato, bez końca.
Ale w domu, mam czasami ochotę na drobne eksperymenty i na taki pozwoliłam sobie tym razem, wykorzystując kawałek ryby zalegającej w lodówce. Jest to danie z pogranicza zupy i „drugiego dania”, z kawałkiem pieczywa wystarcza za cały posiłek nawet dla największych głodomorów. Okazuje się, że w takim wydaniu wędzony dorsz jest absolutnie pyszny, a ciepły, sycący posiłek po całym dniu poza domem jest zbawienny. Mimo niecodziennego połączenia ryby i fasoli, danie jest wyjątkowo smaczne, wędzony smak świetnie podbija delikatność fasoli, a dzięki aromatycznym ziołom, potrawka nabrała nieco śródziemnomorskiego charakteru. Polecam.Składniki:
(3 porcje)
- 300g suchej fasoli (lub 2 puszki białej fasoli)
- 300g wędzonego dorsza
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanego oregano
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- szczypiorek lub dymka do podania
Przygotowanie krok po kroku:
- Fasolę zalej zimną wodą, dodaj gałązkę rozmarynu i 2 łyżki oliwy. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości w razie konieczności podlewając zimną wodą.
- Możesz użyć też fasoli w puszki, uzyskasz w ten sposób szybkie, sycące danie.
- W Dużym garnku zagotuj 1 szklankę bulionu lub wody. Dodaj liść laurowy i kawałek rozmarynu.
- Dodaj kawałki wędzonego dorsza bez ości i gotuj 5 minut.
- Przed końcem dodaj posiekane oregano i fasolę. Ponownie doprowadź do wrzenia.
- Dodaj łyżkę masła lub oliwy i dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
Smacznego!