Porra antequerana – andaluzyjski chłodnik z Antequery

Porra antequerana – andaluzyjski chłodnik z Antequery

 

Porra antequerana to pyszny andaluzyjski chłodnik wywodzący się z miasta Antequera niedaleko Malagi. Bazą zupy podobnie, jak w przypadku salmorejo są oczywiście pomidory, chleb oraz oliwa. Jednakże porra antequerana różni się konsystencją – jest bardzo gęsta w przeciwieństwie do gazpacho, które często podaje się w szklankach. Ponadto chłodnik ten serwuje się z dodatkami: ugotowanym na twardo jajkiem, tuńczykiem z puszki oraz pokrojoną szynką jamón ibérico bądź serrano. To pyszne i sycące danie w sam raz na gorące letnie dni, gdy nie chce nam się gotować. 🙂

Sam po raz pierwszy miałem okazję skosztować porra antequerana w Cortijo de Pepe podczas mojego ostatniego pobytu w Maladze, gdzie zupa jest bardzo popularna. Postanowiłem przywieźć ten przepis ze sobą i podzielić się z Wami recepturą na ten znakomity andaluzyjski chłodnik. Teraz gdy sezon na pomidory trwa w najlepsze, będzie smakował naprawdę doskonale. Dlatego warto przygotować go w pełni lata. 🙂

Zdjęcie - Porra antequerana – andaluzyjski chłodnik z Antequery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porra antequerana
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

 

Składniki na porra antequerana:

Porra antequerana:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka (oryginalnie zielona)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 350 g czerstwego pieczywa, najlepiej bagietki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego (najlepiej Vinagre de Jerez, ale jabłkowy też da radę)
  • sól do smaku

 

  Dodatki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g jamón serrano lub ibérico
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Jak przygotować porra antequerana?

Porra antequerana

  1. Pieczywo namocz w zimnej wodzie, aż stanie się miękkie, a następnie odciśnij.
  2. Pomidory nakrój od spodu na krzyż, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Wykrój twardą część i podziel na mniejsze cząstki.
  3. Paprykę oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Czosnek obierz.
  4. Do kielicha blendera wrzuć wszystkie warzywa, pieczywo, wlej oliwę oraz ocet. Zmiksuj na gładko. Chłodnik dopraw solą do smaku i wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

 

Podanie

  1. Jajka oraz szynkę pokrój w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsącz z zalewy.
  2. Do miseczek nalej chłodnik i ułóż kawałki jajek, jamón serrano oraz tuńczyka.

 

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Porra antequerana – andaluzyjski chłodnik z Antequery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów