Porra antequerana – andaluzyjski chłodnik z Antequery
Porra antequerana to pyszny andaluzyjski chłodnik wywodzący się z miasta Antequera niedaleko Malagi. Bazą zupy podobnie, jak w przypadku salmorejo są oczywiście pomidory, chleb oraz oliwa. Jednakże porra antequerana różni się konsystencją – jest bardzo gęsta w przeciwieństwie do gazpacho, które często podaje się w szklankach. Ponadto chłodnik ten serwuje się z dodatkami: ugotowanym na twardo jajkiem, tuńczykiem z puszki oraz pokrojoną szynką jamón ibérico bądź serrano. To pyszne i sycące danie w sam raz na gorące letnie dni, gdy nie chce nam się gotować. 🙂
Sam po raz pierwszy miałem okazję skosztować porra antequerana w Cortijo de Pepe podczas mojego ostatniego pobytu w Maladze, gdzie zupa jest bardzo popularna. Postanowiłem przywieźć ten przepis ze sobą i podzielić się z Wami recepturą na ten znakomity andaluzyjski chłodnik. Teraz gdy sezon na pomidory trwa w najlepsze, będzie smakował naprawdę doskonale. Dlatego warto przygotować go w pełni lata. 🙂
Porra antequerana
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
Składniki na porra antequerana:
Porra antequerana:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 czerwona papryka (oryginalnie zielona)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 350 g czerstwego pieczywa, najlepiej bagietki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego (najlepiej Vinagre de Jerez, ale jabłkowy też da radę)
- sól do smaku
Dodatki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 g jamón serrano lub ibérico
- 2 jajka ugotowane na twardo
Jak przygotować porra antequerana?
Porra antequerana
- Pieczywo namocz w zimnej wodzie, aż stanie się miękkie, a następnie odciśnij.
- Pomidory nakrój od spodu na krzyż, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Wykrój twardą część i podziel na mniejsze cząstki.
- Paprykę oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Czosnek obierz.
- Do kielicha blendera wrzuć wszystkie warzywa, pieczywo, wlej oliwę oraz ocet. Zmiksuj na gładko. Chłodnik dopraw solą do smaku i wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Podanie
- Jajka oraz szynkę pokrój w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsącz z zalewy.
- Do miseczek nalej chłodnik i ułóż kawałki jajek, jamón serrano oraz tuńczyka.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square