Pomysł na makaron - jak wykorzystać resztki wędlin i warzyw
Pomysłów na wykorzystanie resztek wędlin i warzyw jest dużo. Jeżeli masz w lodówce resztki świątecznej wędliny, przygotuj dobry makaron z kiełbasą, pieczarkami i cebulą. Jeżeli masz dodatkowo w zamrażarce mrożony szpinak, albo suszone pomidory to jeszcze lepiej. Szybko i smacznie, w kuchni nic się nie marnuje ! Bardzo polecam ?
Inne pomysły na wykorzystanie reszek warzyw i wędlin – Krucha tarta z warzywami, Pieczone pierogi z warzywami
Składniki na makaron z warzywami i wędliną / 2 porcje- 150 g makaronu rurki lub świderki
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 płatki suszonych pomidorów
- 120 g pieczarek
- 60 g swojskiej kiełbasy
- łyżka startego twardego sera ( bursztyn, parmezan )
- świeżo posiekana pietruszka, koperek, kolendra
Cebulę, kiełbasę, czosnek i plasterki pomidorów, pokrój na małe kawałki. Pieczarki obierz i pokrój na grubsze plasterki.
Na dużej patelni, zeszklij na oliwie cebulę, dodaj czosnek i kiełbasę. Całość smaż, do czasu, kiedy kiełbasa lekko się zarumieni. Dodaj pomidory i pieczarki, wszystko pomieszaj i duś pod przykryciem, do czasu, kiedy pieczarki będą miękkie.
Zawartość patelni, pomieszaj delikatnie z ugotowanym makaronem. Gorącą potrawę, posyp startym serem i ziołami.
Od razu podawaj. Smacznego ?