Pomysł na makaron - jak wykorzystać resztki wędlin i warzyw

Pomysłów na wykorzystanie resztek wędlin i warzyw jest dużo. Jeżeli masz w lodówce resztki świątecznej wędliny, przygotuj dobry makaron z kiełbasą, pieczarkami i cebulą. Jeżeli masz dodatkowo w zamrażarce mrożony szpinak, albo suszone pomidory to jeszcze lepiej. Szybko i smacznie, w kuchni nic się nie marnuje ! Bardzo polecam 🙂

Inne pomysły na wykorzystanie reszek warzyw i wędlin –  Krucha tarta z warzywami, Pieczone pierogi z warzywami

Zdjęcie - Pomysł na makaron - jak wykorzystać resztki wędlin i warzyw - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                           Składniki na makaron z warzywami i wędliną / 2 porcje
  • 150 g makaronu rurki lub świderki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 płatki suszonych pomidorów
  • 120 g pieczarek
  • 60 g swojskiej kiełbasy
  • łyżka startego twardego sera ( bursztyn, parmezan )
  • świeżo posiekana pietruszka, koperek, kolendra

Cebulę, kiełbasę, czosnek i plasterki pomidorów, pokrój na małe kawałki. Pieczarki obierz i pokrój na grubsze plasterki.

Na dużej patelni, zeszklij na oliwie cebulę, dodaj czosnek i kiełbasę. Całość smaż, do czasu, kiedy kiełbasa lekko się zarumieni. Dodaj pomidory i pieczarki, wszystko pomieszaj i duś pod przykryciem, do czasu, kiedy pieczarki będą miękkie.

Zawartość patelni, pomieszaj delikatnie z ugotowanym makaronem. Gorącą potrawę, posyp startym serem i ziołami.

Od razu podawaj. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Pomysł na makaron - jak wykorzystać resztki wędlin i warzyw - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy