Pomidory faszerowane pieczarkami i ryżem

Mam najlepsze pomidory na świecie:) Moja teściowa pielęgnuje je od malutkiej roślinki. Sadzi, podlewa, pieli, wiąże sznurki i cholera wie co jeszcze. Potem rosną, pną sie po sznurkach wysoko, wysoko do nieba:) Później przylatują pszczółki i zapylają kwiatki. Owoce dojrzewają jak szalone i ku naszej uciesze pierwsze zbiory mamy w lipcu.

Pomidory faszerowane pieczarkami i ryżem

6 pomidorów

1 torebka ryżu

250 gr pieczarek

1 cebula

sól, pieprz

zioła prowansalskie

oregano

1 ząbek czosnku

olej

cukier

Ryż ugotować w/g instrukcji na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju cebulę , dodając pieczarki. Wymieszać wszystkie składniki doprawiając ziołami, pieprzem i solą.

Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć łyżeczką miąższ. Do każdego pomidora wsypać szczyptę cukru. Gotową masą napełniać wydrążone pomidory.

Brytfannę wysmarować tłuszczem i nakładać gotowe pomidory. Podczas pieczenia podlać lekko wodą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 15 minut, później zmniejszyć temp. do 180 st. i piec 5 minut.

Z miąższu można zrobić szybki sos. Ja gotowałam aż nadmiar wody wyparował. Dodałam sól, pieprz, cukier i bazylię. Gotowym sosem można polać upieczone pomidory.

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami

Kawowy dacquoise na kruchym sp…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto tortowe z jagodami i bezą
1

Ciasto tortowe z jagodami i be…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem
1

Sałatka „nicejska” z łososiem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kruche z jagodami

Kruche z jagodami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pychotka malinowa
2

Pychotka malinowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Frytki z młodych ziemniaków i batatów

Frytki z młodych ziemniaków i …

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Chłodnik z ogórkami i awokado

Chłodnik z ogórkami i awokado

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami

Gyros z kalafiora w domowych w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa botwinka
1

Zupa botwinka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)
1

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust