Pomidory faszerowane pieczarkami i ryżem
Mam najlepsze pomidory na świecie:) Moja teściowa pielęgnuje je od malutkiej roślinki. Sadzi, podlewa, pieli, wiąże sznurki i cholera wie co jeszcze. Potem rosną, pną sie po sznurkach wysoko, wysoko do nieba:) Później przylatują pszczółki i zapylają kwiatki. Owoce dojrzewają jak szalone i ku naszej uciesze pierwsze zbiory mamy w lipcu.
Pomidory faszerowane pieczarkami i ryżem
6 pomidorów
1 torebka ryżu
250 gr pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
zioła prowansalskie
oregano
1 ząbek czosnku
olej
cukier
Ryż ugotować w/g instrukcji na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju cebulę , dodając pieczarki. Wymieszać wszystkie składniki doprawiając ziołami, pieprzem i solą.
Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć łyżeczką miąższ. Do każdego pomidora wsypać szczyptę cukru. Gotową masą napełniać wydrążone pomidory.
Brytfannę wysmarować tłuszczem i nakładać gotowe pomidory. Podczas pieczenia podlać lekko wodą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 15 minut, później zmniejszyć temp. do 180 st. i piec 5 minut.
Z miąższu można zrobić szybki sos. Ja gotowałam aż nadmiar wody wyparował. Dodałam sól, pieprz, cukier i bazylię. Gotowym sosem można polać upieczone pomidory.