Pomidory faszerowane pastą z tuńczyka
Propozycją wykorzystania olejów tłoczonych na zimno Kujawski. Jest wiele smaków i rozwiązań – dziś korzystamy z oleju lnianego do przygotowania pomidorów faszerowanych pastą z tuńczyka i fety z olejem lnianym.
Oleje tłoczone na zimno to zamknięte w butelkach źródło wartościowych składników odżywczych. Poprzez proces tłoczenia na zimno, z ziaren i pestek wydobywa się charakterystyczny aromat, który przenika do oleju. Oleje tłoczone na zimno to zamknięte w butelkach źródło wielu witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Każdy olej nieznacznie różni się smakiem i składem:
- olej lniany zawiera bardzo dużo kwasów omega-3
- olej rzepakowy podobnie jest źródłem omega 3, a także witamin E i K
- olej słonecznikowy dostarcza witaminę E
- olej z pestek dyni, poza swoją aromatyczną nutą, jest idealnym źródłem tłuszczów nienasyconych.
Wszystkie te oleje warto wykorzystać w zdrowej i zbilansowanej diecie.
Składniki na pomidory faszerowane pastą z tuńczyka:
- 4 średnie pomidorki malinowe
- 1 mała puszka tuńczyka w oleju
- 1 opakowanie sera feta w kostkach
- 1 mała cebulka
- natka pietruszki
- pieprz
- papryka słodka
- 1 łyżka oleju Kujawski tłoczonego na zimno LEN
Jak wykonanać pomidorów faszerowanych pastą z tuńczyka i fety z olejem lnianym:
Pomidory wydrążamy z pestek i miąższu. Do miseczki dodajemy odsączonego tuńczyka. Wrzucamy kostki sera feta, pokrojoną w kostkę cebulkę, przyprawy, natkę pietruszki i łyżkę oleju lnianego Kujawski. Wszystko blendujemy na jednolitą masę.
Pomidory faszerujemy przygotowaną pastą i pyszna przekąska gotowa.
Pomidorki najlepiej serwować w towarzystwie świeżo upieczonego chlebka.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: prosty przepis