Pomidory faszerowane pastą z tuńczyka

Pomidory faszerowane pastą z tuńczyka

Zdjęcie - Pomidory faszerowane pastą z tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Propozycją wykorzystania olejów tłoczonych na zimno Kujawski. Jest wiele smaków i rozwiązań – dziś korzystamy z oleju lnianego do przygotowania pomidorów faszerowanych pastą z tuńczyka i fety z olejem lnianym.

Oleje tłoczone na zimno to zamknięte w butelkach źródło wartościowych składników odżywczych. Poprzez proces tłoczenia na zimno, z ziaren i pestek wydobywa się charakterystyczny aromat, który przenika do oleju. Oleje tłoczone na zimno to zamknięte w butelkach źródło wielu witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Każdy olej nieznacznie różni się smakiem i składem:

  • olej lniany zawiera bardzo dużo kwasów omega-3
  • olej rzepakowy podobnie jest źródłem omega 3, a także witamin E i K
  • olej słonecznikowy dostarcza witaminę E
  • olej z pestek dyni, poza swoją aromatyczną nutą, jest idealnym źródłem tłuszczów nienasyconych.

Wszystkie te oleje warto wykorzystać w zdrowej i zbilansowanej diecie.

Składniki na pomidory faszerowane pastą z tuńczyka:

  • 4 średnie pomidorki malinowe
  • 1 mała puszka tuńczyka w oleju
  • 1 opakowanie sera feta w kostkach
  • 1 mała cebulka
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1 łyżka oleju Kujawski tłoczonego na zimno LEN

Zdjęcie - Pomidory faszerowane pastą z tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonanać pomidorów faszerowanych pastą z tuńczyka i fety z olejem lnianym:

Pomidory wydrążamy z pestek i miąższu. Do miseczki dodajemy odsączonego tuńczyka. Wrzucamy kostki sera feta, pokrojoną w kostkę cebulkę, przyprawy, natkę pietruszki i łyżkę oleju lnianego Kujawski. Wszystko blendujemy na jednolitą masę.

Pomidory faszerujemy przygotowaną pastą i pyszna przekąska gotowa.

Pomidorki najlepiej serwować w towarzystwie świeżo upieczonego chlebka.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów