Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce

Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce

Zdjęcie - Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnio w jednej z wrocławskich restauracji zaserwowano mi pour apéritif pieczonego pomidora na grillowanej chałce. Warzywo było jedynie przyprawione gruboziarnistą solą himalajską i rozmarynem oraz suto skropione wyborną oliwą z oliwek. Całości dopełniła grillowana na węglowym grillu chałka, przesiąknięta dymnym aromatem, który przełamał jej słodycz. Pochwała prostoty w pełnej krasie. Chcąc z tej przystawki wyczarować posiłek godny nazwania go daniem głównym, postanowiłem pomidora nafaszerować kaszą gryczaną, pachnącą rozmarynem oraz smażonymi na maśle kurkami. Jest pysznie i lekko! Czego można chcieć więcej?

Zdjęcie - Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 4 porcje
Farsz:

  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • garść pietruszki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól himalajska do smaku
Dodatkowo:
  • 4 pomidory, duże i jędrne
  • 4 kromki chałki
  • oliwa z oliwek



* PRZYGOTOWANIE Farsz Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonym wrzątku (około 20 minut). Kurki umyj porządnie z piasku i osusz.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kurki wraz z gałązkami rozmarynu. Smaż przez około 5 minut, aż woda wyparuje i wyjmij gałązki. Dodaj kaszę, posiekaną drobno pietruszkę, wymieszaj i dopraw świeżo mieloną solą do smaku.
Faszerowanie i podanie Pomidory umyj i odetnij z nich górę. Za pomocą łyżki wydrąż je, pozostawiając miąższ na około pół centymetra od skórki. (Pozostały miąższ możesz wykorzystać do sosu pomidorowego lub gazpacho).
Pomidory wypełnij farszem i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piecz około 30 minut w 200°C.
Pod koniec pieczenia, kromki chałki podpiecz na węglowym grillu lub patelni grillowej. Upieczone pomidory umieszczaj na pieczywie i polej odrobiną oliwy z oliwek.

Zdjęcie - Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów