Pomarańczowe naleśniki Julii Child
Mąka, mleko i jajka. Jeśli masz w domowych szafkach to trio, otwiera się przed Tobą ograniczony tylko wyobraźnią świat delikatnych naleśników, pysznych placków i pożywnych kluseczek. Potraw przeze mnie szczerze uwielbianych. Poprawiających nastrój, słodkich i wytrawnych, zawsze pysznych!
Dziś skupię się na delicji rodem z przepastnych zasobów Julii Child. Delikatne deserowe crêpes z pomarańczową nutą. Sama Julia podawała je z cytrusowym masłem, ja proponuję nieco bardziej dietetyczne nadzienie na bazie twarożku z kandyzowaną skórką pomarańczową i rodzynkami.
Tym daniem słodko rozpoczniecie każdy dzień lub idealnie zakończycie uroczysty obiad może ten z okazji Dnia Babci i Dziadka- to już niedługo, pamiętajcie!
Naleśniki przygotowuję w ramach świetnej akcji „Zboże Smakuje i Inspiruje”, promującej produkty zbożowe, które powinny być podstawą naszej zdrowej i zbilansowanej diety. Być może pamiętacie, że jakiś czas temu, nawiązując właśnie do niej, gotowałam w DDTVN reklamując na prawo i lewo zalety kasz (TU) :) Zbożowe poczyniania śledzić możecie na bieżąco także na Facebooku (TU).
Pomarańczowe naleśniki Julii Child Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- mleko - 1 i 1/2 szklanki
- żółtka - 3 szt
- cukier - 1 łyżka
- likier pomarańczowy - 3 łyżki
- stopione masło - 5 łyżek
- nadzienie
- mielony twaróg - 1/2 kg
- pomarańcza - 1 szt
- rodzynki - 1/2 szklanki
- kandyzowana skórka z pomarańczy - 1 łyżka
- cukier puder - do smaku
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem (na wysokich obrotach) na gładkie ciasto. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Smaż na patelni cienkie naleśniki (powstanie ok. 15 sztuk) na teflonowej patelni.
Z pomarańczy wyciśnij sok, namocz w nim rodzynki, przez minimum godzinę.
Do twarogu dodaj cukier (wg. gustu), skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszaj.
Twarogiem faszeruj naleśniki, przed podaniem możesz odsmażyć je na maśle z dodatkiem cukru i soku pomarańczowego (ok. 1 łyżki).