Polenta z prawdziwkami i tymiankiem

Zdjęcie - Polenta z prawdziwkami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Polenta z prawdziwkami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polenta to typowo włoski dodatek, takie nasze puree ziemniaczane, na pewno jednak bogatsze w smak.

Zdjęcie - Polenta z prawdziwkami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Polenta z prawdziwkami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kaszka kukurydziana gotowana do miękkości (używam błyskawicznej, jest znacznie szybciej), doprawiona masłem i tartym parmezanem. Wspaniały dodatek np. do dobrego steku.

Zdjęcie - Polenta z prawdziwkami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Polenta z prawdziwkami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sprawdza się jednak również doskonale w wersji wege. Z dodatkiem aromatycznych prawdziwków, smażonej, słodkiej szalotki i tymianku stanie się cudownym , rozgrzewającym daniem na jesień.

Zdjęcie - Polenta z prawdziwkami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Polenta z prawdziwkami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 porcje

Zdjęcie - Polenta z prawdziwkami i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • prawdziwki - ok. 4 szt średniej wielkości
  • szlotka - 1 duża lub 2 mniejsze sztuki
  • tymianek - 4 świeże gałązki
  • oliwa - 2 łyżki + do podania
  • kaszka kukurydziana - 1/2 szklananki
  • woda - 2 szklanki
  • masło - 1 czubata łyżka
  • parmezan - garstka, świeżo tarty
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej pokrojoną w piórka (wzdłuż, w cienkie paseczki) szalotkę. Dodaj tymianek i pokrojone w cienkie plastry grzyby. Smaż na dość dużym ogniu, by prawdziwki ładnie się zarumieniły. Przypraw solą i pieprzem.

W rondelku gotuj na małym ogniu kaszkę w osolonej wodzie, aż będzie miękka i kremowa. Zdejmij z ognia, dodaj porcję zimnego masła i parmezan. Wymieszaj, dopraw do saku.

Na głęboki talerz wyłóż polentę, na nią porcję grzybów. Skrop oliwą, oprósz parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Świeża gałązka tymianku dla ozdoby mile widziana :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy