Polenta z prawdziwkami i tymiankiem
Polenta to typowo włoski dodatek, takie nasze puree ziemniaczane, na pewno jednak bogatsze w smak.
Kaszka kukurydziana gotowana do miękkości (używam błyskawicznej, jest znacznie szybciej), doprawiona masłem i tartym parmezanem. Wspaniały dodatek np. do dobrego steku.
Sprawdza się jednak również doskonale w wersji wege. Z dodatkiem aromatycznych prawdziwków, smażonej, słodkiej szalotki i tymianku stanie się cudownym , rozgrzewającym daniem na jesień.
Proporcje na 2 porcje
Składniki- prawdziwki - ok. 4 szt średniej wielkości
- szlotka - 1 duża lub 2 mniejsze sztuki
- tymianek - 4 świeże gałązki
- oliwa - 2 łyżki + do podania
- kaszka kukurydziana - 1/2 szklananki
- woda - 2 szklanki
- masło - 1 czubata łyżka
- parmezan - garstka, świeżo tarty
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej pokrojoną w piórka (wzdłuż, w cienkie paseczki) szalotkę. Dodaj tymianek i pokrojone w cienkie plastry grzyby. Smaż na dość dużym ogniu, by prawdziwki ładnie się zarumieniły. Przypraw solą i pieprzem.
W rondelku gotuj na małym ogniu kaszkę w osolonej wodzie, aż będzie miękka i kremowa. Zdejmij z ognia, dodaj porcję zimnego masła i parmezan. Wymieszaj, dopraw do saku.
Na głęboki talerz wyłóż polentę, na nią porcję grzybów. Skrop oliwą, oprósz parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Świeża gałązka tymianku dla ozdoby mile widziana :)