Polędwiczki z kurkami na polencie
Polenta to kaszka kukurydziana. Może być kremowa, jak w moim przypadku doprawiona parmezanem, pełna smaku- ugotowana na bulionie, lub zupełnie gęsta, pokrojona po ostygnięciu na kawałki, a następnie odsmażona na złoto na maśle. W każdym przypadku- pyszna!
Podałam ją w wersji obiadowej- z polędwiczkami przygotowanymi z dodatkiem świeżych ziół, kurkami i chrupiącymi listkami szałwii (smażonymi na oliwie).
Proporcje dla 3 osób.
Składniki- kasza kukurydziana - 1 szklanka
- woda/buliona - 2 szkanki
- parmezan - 4 łyżki, świeżo tarty
- szałwia - ok. 12 listków
- tymianek - 3 gałązki
- rozmaryn - 3 gałązki
- czosnek - 2 ząbki
- polęwiczka wieprzowa - 1 szt
- oliwa - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- kurki - ok. 200 g
- sól, pieprz - do smaku
Kaszkę kukurydzianą ugotuj w wodzie/bulionie. Mieszaj na małym ogniu, aż stanie się gładka i kremowa. W razie konieczności dodaj nieco więcej płynu. Do gorącej polenty dodaj parmezan, wymieszaj, dopraw do smaku.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, usmaż na nim kurki. Odstaw na bok.
Ponownie na patelnię dodaj masło i oliwę. Wrzuć całe gałązki tymianku, rozmarynu oraz przekrojone na pół ząbki czosnku. Polędwiczkę oczyść, pokrój na ok.2 cm plastry. Lekko rozbij nasadą dłoni i dopraw do smaku. Włóż na patelnię z ziołami. Smaż, aż się zarumienią, z obu stron.
Pod koniec smażenia dodaj na patelnię kurki. Polentę wyłóż na talerze, na wierzchu ułóż porcje mięsa i grzybów. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
Do ozdoby- na rozgraną oliwę wrzuć listki szałwii. Smaż kilka sekund, aż staną się szkliste i sztywne- usmażone na chrupko. Odsącz na papierowym ręczniku, podawaj na mięsie z kurkami.