Polędwiczki z indyka z pieczarkami i soczewicą
Może nie jest to najpiękniej wyglądające danie obiadowe, ale zdecydowanie nadrabia smakiem. Polędwiczki z indyka z porem, pieczarkami i czerwoną soczewicą, duszone w bulionie i zaprawione na koniec mleczkiem kokosowym. Z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
My bardzo lubimy tego typu dania jednogarnkowe. Mam nadzieję, że Tobie również przypadnie ta propozycja do gustu.
1 porcja = 409 kcal B:43 T:12,2 W:36
Na 3 porcje:
- 300-400 g polędwiczek z indyka lub kurczaka
- 150 g czerwonej soczewicy
- 500 g pieczarek
- 1 por
- 1 szkl. bulionu
- 2-3 łyżki mleczka kokosowego (gęstego)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona papryka słodka
- oregano
- sól, pieprz
- olej
Oczyszczone mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je mieloną papryką, oregano oraz solą i pieprzem.
Pora kroimy na półplasterki.
Pieczarki kroimy na plasterki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, obsmażamy mięso z obu stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pory i smażymy je na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy, aż ładnie się przesmażą. Zawartość patelni zgarniamy na bok, a w puste miejsce wsypujemy soczewicę, smażymy 1-2 minutki, po czym wlewamy bulion. Dodajemy podsmażone mięso. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż soczewica zmięknie (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody). Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami