Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym
Myśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się da - z pieprzem i solą, smażoną na klarowanym maśle. Podałem je z ziemniakami, przy okazji dzieląc się z Wami moim sekretem na najlepsze purée pod słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;)
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
Polędwiczki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- pieprz ziarnisty
- sól morska
- klarowane masło
Sos rabarbarowy:
- 6 łodyg rabarbaru
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- 2 szalotki
- 1 łyżka klarowanego masła
- szczypta płatków chili
- 100 ml octu winnego rosso
- 50-80 g cukru
- biały pieprz
- kilka ziemniaków (ok. 600 g)
- bouquet garnis*
- gałka muszkatołowa
- sól
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Sałatka:
- opakowanie roszponki
- kilka truskawek
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g sera roquefort
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Sos rabarbarowy Łodygi rabarbaru obierz, jeśli skórka jest gruba. Następnie pokrój na kawałki. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekane szalotki, laskę cynamonu, oraz rozkrojoną na pół wanilię. Cebulkę smaż do zeszklenia. Później wrzuć rabarbar, zalej octem winnym i zasyp cukrem. Gotuj na mały ogniu przez pół godziny, aż rabarbar całkowicie się rozleci. Dopraw szczyptą płatków chili i białego pieprzu. Sos odstaw do przestudzenia, następnie wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i przetrzyj zawartość rondla przez sito. Przetarty sos umieść z powrotem w garnku i podgrzej przed samym podaniem polędwiczek.
Dodatkowo jedną łodygę rabarbaru możesz zostawić, a następnie przed podaniem pokroić i delikatnie podsmażyć na klarowanym maśle. Będzie pięknie prezentowała się na talerzu.
Purée Ziemniaki obierz, wrzuć do garnka, zalej wodą, wsyp sól i wrzuć bouquet garnis. Gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Następnie odcedź i wyjmij przyprawy. Dodaj masło oraz śmietanę i utłucz na purée. W razie potrzeby dodaj więcej masła lub śmietany. Dopraw gałką muszkatołową do smaku. Purée wyłóż łyżką na talerz obok polędwiczek.
Sałatka Roszponkę wyłóż na talerz. Posyp podprażonymi na suchej patelni orzechami i serem pokrojonym w kostkę. Dodaj pokrojone na plasterki truskawki. Z miodu, musztardy, oliwy i octu przygotuj dressing. Polej nim sałatkę i podawaj od razu.
*Bouquet garnis to przewiązane nitką zioła, nadające smaku potrawom. Do przygotowania purée ziemniaczanego wykorzystuję zwykle liście laurowe, zieloną pietruszkę, gałązki tymianku oraz seler naciowy.
*