Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Myśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się da - z pieprzem i solą, smażoną na klarowanym maśle. Podałem je z ziemniakami, przy okazji dzieląc się z Wami moim sekretem na najlepsze purée pod słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;)
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • pieprz ziarnisty
  • sól morska
  • klarowane masło

Sos rabarbarowy:
  • 6 łodyg rabarbaru
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • szczypta płatków chili
  • 100 ml octu winnego rosso
  • 50-80 g cukru
  • biały pieprz
Purée:
  • kilka ziemniaków (ok. 600 g)
  • bouquet garnis*
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Sałatka:
  • opakowanie roszponki
  • kilka truskawek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g sera roquefort
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
* PRZYGOTOWANIE Polędwiczki Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską i czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i odstaw do odpoczęcia na 10 minut, następnie pokrój na plastry. Gotowe polędwiczki wykładaj na sos rabarbarowy.
Sos rabarbarowy Łodygi rabarbaru obierz, jeśli skórka jest gruba. Następnie pokrój na kawałki. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekane szalotki, laskę cynamonu, oraz rozkrojoną na pół wanilię. Cebulkę smaż do zeszklenia. Później wrzuć rabarbar, zalej octem winnym i zasyp cukrem. Gotuj na mały ogniu przez pół godziny, aż rabarbar całkowicie się rozleci. Dopraw szczyptą płatków chili i białego pieprzu. Sos odstaw do przestudzenia, następnie wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i przetrzyj zawartość rondla przez sito. Przetarty sos umieść z powrotem w garnku i podgrzej przed samym podaniem polędwiczek.
Dodatkowo jedną łodygę rabarbaru możesz zostawić, a następnie przed podaniem pokroić i delikatnie podsmażyć na klarowanym maśle. Będzie pięknie prezentowała się na talerzu.
Purée Ziemniaki obierz, wrzuć do garnka, zalej wodą, wsyp sól i wrzuć bouquet garnis. Gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Następnie odcedź i wyjmij przyprawy. Dodaj masło oraz śmietanę i utłucz na purée. W razie potrzeby dodaj więcej masła lub śmietany. Dopraw gałką muszkatołową do smaku. Purée wyłóż łyżką na talerz obok polędwiczek.
Sałatka Roszponkę wyłóż na talerz. Posyp podprażonymi na suchej patelni orzechami i serem pokrojonym w kostkę. Dodaj pokrojone na plasterki truskawki. Z miodu, musztardy, oliwy i octu przygotuj dressing. Polej nim sałatkę i podawaj od razu.
*Bouquet garnis to przewiązane nitką zioła, nadające smaku potrawom. Do przygotowania purée ziemniaczanego wykorzystuję zwykle liście laurowe, zieloną pietruszkę, gałązki tymianku oraz seler naciowy.
* Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów