Polędwiczki wieprzowe z pure i karmelizowaną młodą marchewką

Polędwiczki wieprzowe z pure i karmelizowaną młodą marchewką
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z pure i karmelizowaną młodą marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa (200 g)
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej
  • kilka dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • pęczek młodych marchewek
  • 2 łyżki miodu i cukru
  • musztarda miodowa
  • sól, świeżo mielony biały pieprz
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno
  • olej Kujawski do smażenia
Przygotowanie

Polędwiczki wyciągnąć z lodówki i zostawić, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. W tym czasie obrać ziemniaki i cebulę, pokroić razem w kostkę i podsmażyć na głębokim rondlu na oleju.


Polędwiczkę przekroić na pół, posmarować musztardą, oprószyć solą i pieprzem i owinąć szynką (można użyć wykałaczek, aby szynka lepiej się trzymała).


Ziemniaki z cebulą posolić, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Polędwiczki podsmażyć na patelni ze wszystkich stron i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12-15 min.


Marchewkę obrać i skarmelizować na patelni z miodem i cukrem. Polędwiczki wyjąć z piekarnika, odstawić przykryte na 5-10 min., żeby mięso doszło. Ziemniaki z cebulą odcedzić i utłuc lub zblendować na pure z olejem z pestek dyni.


Polędwiczki pokroić na grube plastry, podawać z pure i marchewką.

Kategorie przepisów