Polędwiczki w sosie kurkowym
Chyba jedno z najszybszych dań mięsnych i konkretnych. I do tego jakich pysznych:-) Zdziwiłam się, przeszukując przepisy, że tej potrawy jeszcze nie wrzuciłam. A to przecież klasyk letni - obowiązkowy. Wrzucam przepis do akcji na FB Błyskawiczne piątki.
Składniki:
- 1-2 polędwiczki wieprzowe,
- kurki (ilość zależy od naszych zasobów;-)),
- masło,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz czarny lub biały,
- bulion drobiowy lub warzywny,
- 200 g śmietany 30% tł.,
- 1 łyżka mąki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie: Kurki oczyścić, mniejsze wziąć w całości, a większe pokroić. Wrzucić na roztopione masło. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na 2 centymetrowe eskalopki. Delikatnie rozbić je ręką. Doprawić solą i pieprzem. Na oleju usmażyć kotleciki do zrumienienia. Kurki przerzucić do mięsa. Podlać bulionem (ilość zależy ile chcemy mieć sosu). Po chwili wlać śmietanę wymieszaną z mąką, hartując wcześniej gorącym sosem, żeby nie było grudek. Na koniec wsypać posiekany koperek.