Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango.

Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango.

Tenderloin and elderflower umbels.
Zdjęcie - Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

4 baldachy bzu czarnego

sól,

pieprz

Ciasto:

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

1 jajko

sól

olej do smażenia

Sos z mango:

1 mango

100ml śmietany kremówki

1 łyżka soku z cytryny

sól

 pieprz

Zdjęcie - Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie:  Polędwiczkę pokroić w plastry 1-1,5 cm i lekko rozpłaszczyć, posypać solą i pieprzem. Składniki ciasta zmiksować. Śmietanę ubić, dodać sok z cytryny, pokrojone mango i zmiksować. Lekko posolić i mocno doprawić pieprzem. Kwiaty bzu zanurzyć lekko w cieście i usmażyć .Odłożyć na bibułę. Plastry mięsa maczać w cieście i smażyć po 2 min z każdej strony.
Na półmisku ułożyć polędwiczki, kwiaty bzu i sos z mango. Resztę sosu podać w sosjerce. Dobrym dodatkiem jest ryż.

Kategorie przepisów