Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango.
Tenderloin and elderflower umbels.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
4 baldachy bzu czarnego
sól,
pieprz
Ciasto:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
sól
olej do smażenia
Sos z mango:
1 mango
100ml śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie: Polędwiczkę pokroić w plastry 1-1,5 cm i lekko rozpłaszczyć, posypać solą i pieprzem. Składniki ciasta zmiksować. Śmietanę ubić, dodać sok z cytryny, pokrojone mango i zmiksować. Lekko posolić i mocno doprawić pieprzem. Kwiaty bzu zanurzyć lekko w cieście i usmażyć .Odłożyć na bibułę. Plastry mięsa maczać w cieście i smażyć po 2 min z każdej strony.
Na półmisku ułożyć polędwiczki, kwiaty bzu i sos z mango. Resztę sosu podać w sosjerce. Dobrym dodatkiem jest ryż.