Polędwiczki dorsza z kurkami
Tak, to już ten czas. Pojawiają się pierwsze, letnie grzyby. Zaczyna się okres kurek. Będą w jajecznicy, sosach, na grzankach…
Tym razem połączyłam je z delikatnym dorszem- to jedna z moich ulubionych ryb. A dorszowe polędwiczki to dla mnie prawdziwa poezja!
Każdą porcję posypałam kwiatkami tymianku. Jego smak świetnie współgra z aromatem grzybów.
Polędwiczki dorsza z kurkami Składniki- polędwiczki z dorsza - 2 szt
- kurki - 200 g
- śmietanka kremówka - 100 ml
- szalotka - 1 szt
- oliwa - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- świeży tymianek - 2 gałązki
Na łyżce oliwy zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj kurki, smaż na małym ogniu, aż grzyby zmiękną (w razie konieczności, jeśli składniki zbytnio się rumienią, podlej odrobiną białego wina lub wody) Dodaj śmietankę, gotuj do zgęstnienia sosu. Przypraw do smaku.
Rybę przypraw solą i pieprzem, usmaż na mieszance masła i oliwy, podawaj polaną gęstym sosem kurkowym, posypana listkami tymianku.