Polędwiczka w zielonej kruszonce

Polędwiczka w zielonej kruszonce
Zdjęcie - Polędwiczka w zielonej kruszonce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 45
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Polędwiczka wieprzowa zwana słodką to chyba moja ulubiona część tego mięsa. Łatwo ją przygotować, nie wymaga zbyt długiego czasu obróbki, smakuje zazwyczaj bardzo dobrze bo przeważnie jest mięciutka i soczysta. Dzisiaj u mnie propozycja na polędwiczkę w kruszonce z zielonej pietruszki. Oczywiście nie jest to typowa kruszonka lecz taka z bułki tartej więc bardziej przypomina panierkę. Polędwiczka doskonale sprawdza się na domowy obiad ale może też zaskoczyć gości.

Składniki Instrukcje

Polędwiczkę umyć i osuszyć. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. W wysokim naczyniu umieścić listki pietruszki, czosnek, oliwę, sól i  pieprz. Wszystko dokładnie zmiskować. Dodać bułkę tarta i wymieszać. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha można dodać trochę więcej oliwy. Zrumienione mięso natrzeć solą i obtoczyć w zielonej kruszonce. Ułożyć polędwiczkę na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Polędwiczka w zielonej kruszonce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów