Polędwiczka w zielonej kruszonce
- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Polędwiczka wieprzowa zwana słodką to chyba moja ulubiona część tego mięsa. Łatwo ją przygotować, nie wymaga zbyt długiego czasu obróbki, smakuje zazwyczaj bardzo dobrze bo przeważnie jest mięciutka i soczysta. Dzisiaj u mnie propozycja na polędwiczkę w kruszonce z zielonej pietruszki. Oczywiście nie jest to typowa kruszonka lecz taka z bułki tartej więc bardziej przypomina panierkę. Polędwiczka doskonale sprawdza się na domowy obiad ale może też zaskoczyć gości.
Składniki- polędwiczka wieprzowa - 1 sztuka
- bułka tarta - 4 łyżki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- oliwa - 4 łyżki
- sól
- pieprz
- czosnek - 2 ząbki
Polędwiczkę umyć i osuszyć. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. W wysokim naczyniu umieścić listki pietruszki, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiskować. Dodać bułkę tarta i wymieszać. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha można dodać trochę więcej oliwy. Zrumienione mięso natrzeć solą i obtoczyć w zielonej kruszonce. Ułożyć polędwiczkę na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 min.
Smacznego:)