Polędwiczka w sosie szpinakowo – serowym
Chyba dawno nie było polędwiczki, prawda?:)
Dzisiaj podaję łatwy i szybki przepis na słodką polędwiczkę w sosie szpinakowym z dodatkiem sera pleśniowego. Te właśnie składniki plus czosnek sprawiają, że danie jest wyraziste a mięso przechodzi ich smakiem. Podałam polędwiczki z ryżem ale myślę że powinny też pasować do makaronu.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 20 dag szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 serek pleśniowy ( u mnie cammembert)
- olej do smażenia
Polędwiczkę pokroić w plasterki i delikatnie rozbić ręką. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać szpinak i ok. pół szklanki wody. Przyprawić solą i pieprzem i dusić tak długo aż woda wyparuje. Dodać ser pleśniowy i dalej dusić mieszając od czasu do czasu. Kiedy sos jest już prawie idealny włożyć plastry polędwiczki i trzymać na ogniu jeszcze ok. 5 min. Mięso powinno być przykryte sosem szpinakowym.
Smacznego:)