Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 260 g gruszek
- 250 ml białego, półwytrawnego wina
- 125 g sera pleśniowego
- 100 g szalotki
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- sznurek do mięsa
na sałatkę:
- 400 g buraków
- 100 g sera rokfor
- 75 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umyte, nieobrane buraki owijamy folią do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godz. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Polędwice przekrajamy na pół, pozostawiając jeden brzeg złączony. Mięso rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, wrzucamy posiekane szalotki oraz gruszki i smażymy. Dolewamy wino, redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowany farsz układamy na polędwicy, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i rozmaryn. Zwijamy i związujemy sznurkiem. Krótko obsmażamy roladę na patelni. Następnie pieczemy w 180°C przez 15 min.
Winegret:
Rzepakowy olej Kujawski tłoczony na zimno mieszamy z octem, miodem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek.
Plasterki buraków układamy na talerzu i polewamy je sosem. Na brzegach rozrzucamy pokruszony ser rokfor, a na środku układamy roladę z polędwicy.
Tłoczony z rośliny o żółtych kwiatkach i czarnych nasionach jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Sięgajmy po niego częściej, bo obniża zły cholesterol i sprzyja młodości.
Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl