Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków

Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków

Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 260 g gruszek
  • 250 ml białego, półwytrawnego wina
  • 125 g sera pleśniowego
  • 100 g szalotki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • sznurek do mięsa

na sałatkę:

  • 400 g buraków
  • 100 g sera rokfor
  • 75 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyte, nieobrane buraki owijamy folią do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godz. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

 

Polędwice przekrajamy na pół, pozostawiając jeden brzeg złączony. Mięso rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą oraz pieprzem.

 

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, wrzucamy posiekane szalotki oraz gruszki i smażymy. Dolewamy wino, redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Przygotowany farsz układamy na polędwicy, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i rozmaryn. Zwijamy i związujemy sznurkiem. Krótko obsmażamy roladę na patelni. Następnie pieczemy w 180°C przez 15 min.

 

Winegret:

Rzepakowy olej Kujawski tłoczony na zimno mieszamy z octem, miodem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek.

 

Plasterki buraków układamy na talerzu i polewamy je sosem. Na brzegach rozrzucamy pokruszony ser rokfor, a na środku układamy roladę z polędwicy.

 

Tłoczony z rośliny o żółtych kwiatkach i czarnych nasionach jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Sięgajmy po niego częściej, bo obniża zły cholesterol i sprzyja młodości.

 

 

Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów