Polędwica wieprzowa i baby carrots w marynacie miodowo-ziołowej
Polędwica wołowa to moje ulubione mięso, niestety jest dosyć droga, dlatego częściej kupuję polędwice wieprzową, która również jest przepyszna. Lubię polędwicę za to, że można ją przyrządzić w krótkim czasie, a jej mięso jest niezwykle soczyste i miękkie. Zazwyczaj przygotowuję ją na ostro, dlatego tym razem postanowiłam wypróbować polędwicę w delikatniejszej wersji, w marynacie na bazie ziół i miodu. Nie zawiodłam się i na pewno powtórzę kiedyś ten przepis. Małe marchewki zwane baby carrots wydają mi się tak urocze, że przywiozłam ich trochę z podróży. Początkowo chciałam je skarmelizować na patelni, ale ponieważ mój sportowiec życzył sobie zdrowy obiad to postanowiłam je upiec.
Pieczona polędwica wieprzowa, baby carrots i ziemniaki w marynacie miodowo-ziołowej
350 g polędwicy wieprzowej
200 g baby carrots
ziemniaki
Marynata:
Drobno posiekane 2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka przyprawy Lemon Herb (skład: sól, suszony czosnek, pieprz, pietrszuka, cukier, kwasek cytrynowy, bazylia, oregano, tymianek)
łyżeczka przyprawy Medium piri piri (skład: sól, chilli, cukier, kolendra, słodka i ostra papryka, czosnek, kumin, pieprz)
1.Marynata: Przygotować marynatę z podanych składników.
2.Ziemniaki: Ugotować w posolonej wodzie, 10 minut od momentu wrzenia wody. Podgotowane ziemniaki wypłukać zimną wodą, polać marynatą i piec 10 minut. Następnie ziemniaki będą pieczone jeszcze 7 minut wraz z mięsem i marchewką.
3.Marchewki: Wrzucić baby carrots do posolonej wody i od momentu wrzenia gotować 5 minut. Odcedzić i przepłukać zimną wodą, wrzucić do marynaty.
4.Mięso: Polędwice umyć i wysuszyć. Pokroić na 3 równe części i wrzucić do przygotowanej marynaty razem z marchewkami. Marynować ok. 30 minut w lodówce. W czasie gdy ziemniaki będą pieczone należy obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Piec razem z baby carrots i ziemniakami 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Po upieczeniu odstawić polędwicę na 5 minut, aby odpoczęła, a po tym czasie ją pokroić.
Tosia
Pieczona polędwica wieprzowa, baby carrots i ziemniaki w marynacie miodowo-ziołowej
350 g polędwicy wieprzowej
200 g baby carrots
ziemniaki
Marynata:
Drobno posiekane 2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka przyprawy Lemon Herb (skład: sól, suszony czosnek, pieprz, pietrszuka, cukier, kwasek cytrynowy, bazylia, oregano, tymianek)
łyżeczka przyprawy Medium piri piri (skład: sól, chilli, cukier, kolendra, słodka i ostra papryka, czosnek, kumin, pieprz)
1.Marynata: Przygotować marynatę z podanych składników.
2.Ziemniaki: Ugotować w posolonej wodzie, 10 minut od momentu wrzenia wody. Podgotowane ziemniaki wypłukać zimną wodą, polać marynatą i piec 10 minut. Następnie ziemniaki będą pieczone jeszcze 7 minut wraz z mięsem i marchewką.
3.Marchewki: Wrzucić baby carrots do posolonej wody i od momentu wrzenia gotować 5 minut. Odcedzić i przepłukać zimną wodą, wrzucić do marynaty.
4.Mięso: Polędwice umyć i wysuszyć. Pokroić na 3 równe części i wrzucić do przygotowanej marynaty razem z marchewkami. Marynować ok. 30 minut w lodówce. W czasie gdy ziemniaki będą pieczone należy obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Piec razem z baby carrots i ziemniakami 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Po upieczeniu odstawić polędwicę na 5 minut, aby odpoczęła, a po tym czasie ją pokroić.
Tosia