Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie

Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie
Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podudzia z kurczaka w ziołach i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 40 ml oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta soli morskiej
Przygotowanie Podudzia dokładnie myjemy i pozbawiamy skóry. Umyte pałki nacieramy olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią, odrobiną soli, pieprzem i przeciśniętym przez praskę świeżym czosnkiem. Natarte mięso wraz z ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz słodką papryką wrzucamy do foliowego rękawa do pieczenia. Woreczek szczelnie zamykamy i poruszając nim szybko, obtaczamy mięso w reszcie składników.


Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 50 min. Po tym czasie wyjmujemy podudzia z woreczka, lekko skrapiamy płynnym miodem i zapiekamy jeszcze przez ok. 10 min.


Porada:

Z wytopionego tłuszczu, który pozostał w woreczku po pieczeniu kurczaka, możemy uzyskać pyszny sos. Wystarczy dodać do niego odrobinę śmietany 18% i całość zblendować.



Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com

Kategorie przepisów